Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Import adresow email do danych do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
art
Witam...
napisalem sobie kiedys system do subskryptcji... ktos wpisuje email w formularzu nastepnie dostaje maila z prosba o klikniecie w link aktywacyjny po czym jst dopisywany do bazy... proste i jasne... ale chailbym rozbudowac sobie skrypt o taka mozliwosc jak wyslanie wiekszej ilosci adresow email do bazy... juz wyjasniam:

powiedzmy ze w pliku tekstowym mam 100 adresow email (kazdy oddzielony spacją, przecinkiem lub srednikiem) dopisywanie ich do mojego systemu recznie nie ma sensu... wiec chcialbym umozliwic dodanie tych 100 maili do mojej bazy poprzez formularz... kopiuje miale z pliku tekstowego i wklejam np do pola textarea w moim skrypcie .. naciskam przycisk wyslij .. po czym dla kazdego maila powinien zostac dodany nowy rekord w bazie...

nie bardzo wiem jak sie za to zabrac domyslam sie ze tzreba by bylo np stworzyc z tych 100 maili tablice i nastepnie z tej tablicy ladowac kazdy jej element do bazy... prosilbym o jakies wskazowki albo najlepiej przykłady...
dag
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. //ładujesz sobie jakoś adresy do $adresy
  5. //czyli np. z pliku, czy $_POST;
  6. $adresy = 'adres1@domena.pl;adres2@domena2.pl;adresN@domenaN.pl';
  7.  
  8.  
  9. //rozdziela, separator;
  10. $tablica_z_adresami = explode( ';', $adresy );
  11.  
  12.  
  13. //wyświetla tablićę
  14. print_r( $tablica_z_adresami );
  15.  
  16. /* potem możesz np. wpisać do bazy */
  17.  
  18. ?>
art
no wlasnie i tyle dokladnie potrafie zrobic ale chodzilo mi o to ze nie wiem teraz jak z tej tablicy ktora utworzylem wpisywac to do bazy... kazdy element tablicy jako osobny rekord bazy...
scanner
Zapętlij inserta i po sprawie..
art
Ok ja rozumie ze musze zapetlic inserty... wiem ze chodiz o to ze pobieram z tablicy element [0] i insertem, dodaje do bazy... nastepnie element [1], element [2] itd... to doskonale rozumie tylko wlasnie nie wiem jak to zrobic...

chodzi o to ze z tablicami nie wiele robilem i nie wiem np jak mam policzyc ilosc elementow w tabilcy zeby potem np zrobic petle za pomocą for z tymi insertami... a moze zle kombinuje moze jakos to prosciej trzeba zrobic? i wlasnie tu bym bardzo prosil o jakas pomoc lub przykład...
rogrog
ilosc elementów tablicy zlicza count" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

ale Ty użyj pętli foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do przejścia po tablicy - minimalnie wolniejsza ale dużo wygodniejsza
art
suuuuper.... właśnie o cos takiego mi chodziło... dziękuje wszystkim za pomoc...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.