Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: umowa o poufności, a typ zatrudnienia i wykorzystywany program
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
adam810
Cześć,

trochę nietypowe pytanie smile.gif Mam w umowie fragment o zachowaniu poufności. Czy mogę mówić jakiego używam programu do pisania kodu i jaki mam typ podpisanej umowy? Lub inaczej co podchodzi pod informacje programowe i systemu zatrudnienia?
lobopol
Zależy od umowy, nie wiemy co masz w niej zawarte. Najlepiej przeczytaj i pogadaj z osobą z którą ją podpisałeś.
adam810
Mam fragment "zobowiązuje się do zachowania wszelkich informacji poufnych, tj. informacji programowych, handlowych, organizacyjnych oraz systemu zatrudnienia"
gitbejbe
jak dla mnie to normalka. Żadna firma nie zyczy sobie aby pracownicy sobie rozgłaszali - zwłaszcza miedzysoba, kto ile zarabia, jak mu sie pracuje co go wkurza a juz nie wspominajac o ewentualnych przekratach w fimire o ktorych i tak kazdy wie. Chodzi o to, że jak praca w tej firmie Ci sie nie spodoba, a ty komus to powiesz ze ta fima jest taka i taka i np robi wałki bo to to i tamto, albo placi mało lub spoźnia sie z wypłatami, to maja juz na ciebie haka i odpowiedasz za to karnie. Umowa rzecz święta, jeśli podpisałeś ze nie mozesz gadać o takich rzeczach, to nie mozesz i tyle.
adam810
Tak, ale cały czas chodzi mi o konkretne kwestie:
- typ podpisanej umowy: dzieło/zlecenie/umowa o pracę - teoretycznie wystarczy starać się o kredyt na coś lub kupno na raty i pojawia się pytanie o to jaką ma się umowę
- to czy mam zapewnione dni urlopu czy nie, np bonus przy innej umowie niż umowa o pracę - mieszka się z kimś i ma się akurat wolne - zmyślać tej osobie powód czemu nie jest się w pracy?
- i typowo programistyczne: rozmawianie z kumplami odnośnie programu w którym się kodzi - ma to związek z zachowaniem umowy o poufności? niby w żaden sposób nie szkodzi, bo to nie jest ujawnianie jaki kod się napisało, tylko w czym..
gitbejbe
1.to na jakim rodzaju umowy pracujesz nie jest informacją poufną.
2. Bez paranoi, to Twoja pierwsza umowa ? ; ) To nie amerykanskie filmy z agentami FBI, którzy maja utajnione całe życie zawodowe
3. uwazam ze tez podchodzi pod paranoje ;p

w tym zapisie chodzi glownie o to, że jesli posiadałbys wiedze o np wpływach firmy, w przypadku programisty poznałbys np jakies zabezpieczenia programow czy cos to ten zapis włsanie chroni firme przed ujawnianiem przez pracownikow takich infomacji
!*!
Cytat
- i typowo programistyczne: rozmawianie z kumplami odnośnie programu w którym się kodzi - ma to związek z zachowaniem umowy o poufności? niby w żaden sposób nie szkodzi, bo to nie jest ujawnianie jaki kod się napisało, tylko w czym..

Zgodzę się z przedmówcą, że to paranoja ;) ale jak to bywa jest druga strona medalu. Załóżmy, że pisałeś kod w jakimś IDE które jest kombajnem i ma w sobie wszytko, nawet ekspres do kawy... Zdradziłeś komuś w jakim programie pisałeś kod dla firmy X, w międzyczasie na owe oprogramowanie wyszedł wirus wykradający hasła do FTP przez choinkę która stoi na biurku w grudniu... Twój kolega wiedząc że firma X ma taki program, włamuje się przez choinkę na serwery firmy X, które nie zostały zabezpieczone ;)

Oczywiście mało realne, aby kolega wstrzelił się z luką, akurat w oprogramowanie firmy, ale zawsze istnieje takie ryzyko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.