Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Fałszywy licznik
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
marek1001
Witajcie,
Szukam licznika, który powiedzmy że po wejściu na stronę ma wartość 1000 i rośnie (najlepiej gdyby wzrost był nierównomierny).
Chodzi tutaj o to, aby pokazać przyrost użytkowników online a wiadomo, ze nie jest on równomierny. Wartość musi rosnąć, nie może spadać, czyli random odpada.
Przykładowo, w jednej sekundzie będzie to 1004, a w następnej 1010 i dalej, np. 1018 itd.

Już mniej istotną ale też ważne byłoby dla mnie zatrzymanie licznika powiedzmy przy liczbie 2000. Po odświeżeniu strony znowu zaczynamy od zdefiniowanej wartości, czyli 1000.

Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim? Temat pozornie wydaje się prosty i oczywisty do znalezienia w wyszukiwarce, jednak nic bardziej mylnego.

Pozdrawiam wink.gif
kamil4u
Jest to dość proste do napisania, ale do znalezienia raczej nie. Chcesz się podjąć napisania tego - jeśli tak mogę dać Ci jakieś wskazówki? Jeśli nie to poproś kogoś to może odpłatnie Ci napisze. Kwota nie powinna przerażać.
markonix
Irytują mnie takie żałosne liczniki rzekomo liczby użytkowników czy innych wartości statystycznych.
Wartość rośnie sobie efektownie, potem odświeżasz i jest nagle mniejsza aniżeli przed chwilą albo jeszcze gorzej - taka sama jak na początku.

Jeżeli już miałbym coś takiego robić to w oparciu o realne dane (ajax - trzeba dobrze zoptymalizować) bądź w oparciu o prognozy - ustalić realny współczynnik czyli jeżeli w dobę przybywa 5000 użytkowników to co minutę zwiększać wartość o 3 - 4 osoby.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.