Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: komputer 13` dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jacobson
Witam, chcialem ostatnimi czasy zmienic swoj aktualny sprzet na ultrabooka 13` (myslalem nad samsung series 9 albo sony vaio pro). Czy ktos moze ma doswiadczenie w pracy na takim komputerze ? czy wygodnie jest programowac na 13` czy lepiej od razu 15` ? Moze jestescie w stanie cos polecic - chcialem wydac max 4500 zl (zalezy mi na wydajnym sprzecie na dysku ssd, >= i5, >=4gb ram...)
zordon
Niedawno kupiłem laptopa 15,6' jako mobilne wsparcie dla stacjonarki i programowanie na tak małym ekranie to mordęga dla kogoś, kto przywykł do 2 monitorów 24'... Być może to kwestia przyzwyczajenia, ale ja sobie nie wyobrażam pracy na czymś tak małym jak 13'. Z drugiej strony zawsze można podłączyć 2 monitor, bezprzewodową klawiaturę i myszkę... Musisz też pamiętać, że sprzęt tej wielkości jest spooro droższy w jakiejś sensownej konfiguracji zdatnej do pracy.
Reasumując - zainwestowałbym raczej w dobrą stacjonarkę a takiego "brzdąca" dokupił po kosztach do jakiś małych przeróbek / czytania artykułów w podróży.
jacobson
stacjonarki nie chce, bardziej jakis lekki laptopik ktory bedzie smigal czyli tak jak mowilem ssd itp, poszukam moze jakiejs 15 z hdd w oryginale i najwyzej zainwestuje w ssd zamiast niego
kamil4u
http://www.x-kom.pl/p/119123-ultrabook-13-...50024-win8.html - polecam. Mam i sobie chwalę. Jak poszukasz znajdziesz za około 4000zł

Osobiście bardzo lubię małe laptopy i nie wyobrażam sobie trzymanie 17cali. Rozdzielczość laptopa duża, więc dużo widać. Pracuje mi się przyjemnie.
jacobson
a programujesz na nim czy podpinasz nowy monitor ? myslalem jeszcze zeby np kupic taki : http://allegro.pl/dell-inspiron-15r-i7-ful...3548000677.html i do niego zamiast dysku hdd kupic 256 ssd za 700-800 zl wyjde na tym okolo 4000 zł.
kamil4u
Programuję na nim. Ale zawsze można podpiąć jakiś monitorek. Tak to wygląda: http://postimg.org/image/t3dkpny3b/
g2g3
Dziwne, ja prywatnie używam MacBooka Pro 13' ( 8GB RAM + SSD), moim zdaniem idealne rozwiązanie dla programisty.

Swoją drogą mi to całkowicie odpowiada, chociaż w pracy korzystam ze stacjonarki i dwóch 24' monitorów.
skowron-line
@kamil4u ja się szykuje na takiego ultrabooka może nie z i7 no ale zależy mi żeby był bardzo lekki, bo codziennie go noszę do pracy.
kamil4u
Mój laptop jest bardzo lekki. Ma naprawdę fajny wygląd i wygodnie się na nim pracuje. Bateria trzyma z 4h. Kupiłem go na studia( częste przenoszenie i szybkość w codziennym korzystaniu( stary nie dawał rady sad.gif )) + hobby/praca ( programowanie / programy CAD-owskie ).

Mnie osobiście bardzo odpowiada.
gitbejbe
powiem tak.

Lenovo y580

za trochę ponad 3k masz lepszy sprzet od tych wszystkich w.w - z tym ze 15 cali.

konfiguracja: procek i5, 8gb ramu, 1t dysk, grafa geforce 660m 2gb ramu(jak na razie gram w nowe tutuły na maxa), dysk ssd wypada dokupić - polecam w raz z nim wymienic stacje dvd na kieszen na dysk. Z racji na ssd napisałem ze taki zestaw mozesz mieć za troche ciut ponad 3tyś.

jest opjca z i7 i matrycą full hd za chyba 3-4 stówki drozej. Osobicie full hd nie polecam na ekran o tak małej przekątnej, ale i7 kusi ; )

lapek chodzi pieknie. Samo wykonanie mowi samo za siebie. Mam go juz ponad poł roku i nie słysze jego pracy, nie grzeje sie nie wazne co bym robił (chodzą opinie ze potrafi sie nagrzac jeśli dysk masz w standardowym gnieździe, ja odrazu kupił z kieszenia na dvd i jest naprawde gitara).

Przymierzałem sie do niego troche czasu ale poważnie nic lepszego nie znalazłem - w dodatku po tak dobrej cenie

programuje na nim i jest ok. w robocie tez mam wiekszy monitor, ale to porpsotu kwestia przyzwyczajenia.

Jak kupisz innego lapka to dasz ciała tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.