Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie subdomeny na domenie przypisanej do innego serwera
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
czychacz
Sytuacja wygląda tak: mam hosting w home.pl i domenę w ovh.pl. Chciałbym utworzyć subdomenę, która przekierowywałaby ruch na inny podkatalog hostingu niż ta główna domena, ale z poziomu managera OVH nie mogę tego zrobić - kontaktowałem się z supportem i dostałem odpowiedź, że taka operacja w ich managerze jest niemożliwa.

Struktura katalogów i planowany przydział na hostingu:
Kod
Hosting
+-domena_glowna (example.com)
+-subdomena_example_com (sub.example.com)

W samym zarządzaniu domenami doświadczenia nie mam, więc pytam, czy ktoś wie, jak to należy zrobić tak, aby działało?

//edit: dodatkowo, od konsultanta dostałem informację, że należy dodać rekordy A lub CNAME, ale co z nimi później zrobić, to raczej średnio wiem tongue.gif
mar1aczi
Rekordy A czy CNAME ustawiasz w konfiguracji serwera DNS.
Jak już ustawisz, to subdomenę konfigurujesz dalej w apache (czy nginx).
czychacz
to, że A/CNAME mam ustawić w konfiguracji serwera, to już wiem smile.gif
jeśli subdomenę mam konfigurować w apache, to tu będzie problem. hosting to business starter, a dostępu do konfiguracji apache chyba nie mam. :/
mar1aczi
Nie wiem jakie są warunki w home przy danych usługach.
Masz możliwość założenia na swoim koncie w home nowej domeny?
czychacz
założenia, czy podpięcia/przypisania?
założenia - nie - za to się płaci smile.gif
przypisania - tak

wcześniej próbowałem robić coś z przypisaniem. ustawiłem dla domeny rekord A z adresem IP mojego serwera, ale próby przypisania domeny do tego serwera kończyły się komunikatami o tym, że muszę najpierw delegować domenę. :/
w ogóle jeśli chodzi o zarządzanie domenami, to w home, jak widzę, jest to zrobione tak nieintuicyjnie, że gdybym miał wybierać drugi raz, to na pewno nie tam tongue.gif z dostępnych opcji dla domen są: przypisz domenę, jakieś opcje edycji przypisania (prawie to samo, co w przypisaniu), a usuwania nie widzę - pewnie gdzieś schowane...
home.pl
czychacz, a czy próbowałeś się kontaktować z naszym Biurem Obsługi Klienta? Konsultanci na pewno poradzą co zrobić w tej sytuacji @ www.home.pl/kontakt lub 91 432 55 55. Zapraszam do kontaktu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.