Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Dodanie ORDER BY do zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
boro11
Witam!
Mam takie zapytanie:
  1. $zap2 = array(1 => 'UPDATE',2 => $pref.'users',3 => 'SET',4 => "advice='$nick'",5 => "WHERE",6 => "advice='' LIMIT 3");

Zapis jest da mnie conajmniej dziwny, zazwyczaj się z takim nie spotykałem i u pojawia się pytanie jak dodać do niego warunek ORDER BY?

Chce posortować wartości w tabeli tak aby dodawało się od ludzi którzy się ostatnio logowali. Mam w bazie danych komórke "lastvisit" typu date i jest tam data w formacie: YYYY-MM-DD np. 2013-11-04

Jak zrobić coś takiego? Z normalnym zapytaniem bym sobie poradził, ale w takiej formie już nie bardzo

nospor
To nie jest zadne zapytanie, tylko dane dla jakiejs funkcji/klasy ktora na podstawie tych danych zbuduje zapytanie. Musisz przejrzec dokumentacjie tej funkcji/klasy i zobaczyc co masz dodac by dzialalo jak chcesz
epg.kojak
Jak napisał @nospor - to jakaś dziwna imitacja tworzenia zapytań. Na pierwszy rzut oka to pewnie w elemencie tablicy o kluczu '6' dodaj tam ORDER BY xxx, przed LIMIT, mniej więcej tak:

1. 6 => "advice='' ORDER BY xxx LIMIT 3"
boro11
Bingo smile.gif
Dziękuje bardzo, nie spodziewałem się, że będzie to tak proste smile.gif

Przy okazji znalazłem tą funkcję:

1. function zap($zap)
  2. {
  3. $sql=$zap['1'].' '.$zap['2'].' '.$zap['3'].' '.$zap['4'].' '.$zap['5'].' '.$zap['6'].' '.$zap['7'];
  4. $wynik=mysql_query($sql) or die(mysql_error());
  5. return $wynik;
  6. }

Co może być w 7 warunku?
com
cokolwiek tak samo w wszystkich pozostałych smile.gif wgl nie widzę sensu tej funkcji wink.gif
nospor
Fakt, funkcja poroniona.

@boro1 wykonuj zapytania normalnie i olej tego potworka...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.