Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP5+MYSQL +/- phpMyAdmin [on windows]
Forum PHP.pl > Forum > PHP
AndyPSV
Mam problem z odpaleniem phpmyadmina po zainstalowaniu (poprawnym) mysql-a. Po wrzuceniu phpmyadmin do folderu apache, pojawia się error:

Cytat
nie udało się załadować modułu mysql,
proszę sprawdzić konfigurację php
Dokumentacja

A po kliknięciu:

Cytat
[1.20] I receive the error "cannot load MySQL extension, please check php Configuration".
To connect to a MySQL server, php needs a set of MySQL functions called "MySQL extension". This extension may be part of the php distribution (compiled-in), otherwise it needs to be loaded dynamically. Its name is probably mysql.so or php_mysql.dll. phpMyAdmin tried to load the extension but failed.

Usually, the problem is solved by installing a software package called "php-MySQL" or something similar.

php (w wersji 5) zainstalowany jest ręcznie (nie poprzez InstallShield Wizard) i odpowiednio skonfigurowany - tak jak nakazuje instrukcja.

W czym może tkwić problem - jak go rozwiązać ?

P.S.
1. Biblioteki php_mysql.dll są w folderze ext (w katalogu php), wklejalem je również do c:\Windows oraz c:\Windows\system32...
2. Mysql działa poprawnie, można pracować w wierszu poleceń.

Czyżby trzeba było dodać ładowanie tych bibliotek do pliku konfiguracyjnego http.conf ? Nie doszukałem się tego w manualu...
Jojo
Spróbuj przekopiować plik libmysql.dll z katalogu w którym masz zainstalowane php do katalogu apache/bin.
AndyPSV
nic... ciągle ten sam problem...
dag
Jak to Ci nie działa to spróbuj skopiować inny plik. Nie pamiętam dokładnie ale poszukaj na tym forum lub na forum webcity.pl.
AndyPSV
Cytat
spróbuj skopiować inny plik

Nie rozumiem Cię ?! Skopiowałem wszystkie biblioteki + extensions do C:\Windows oraz do C:\Windows\system32... php.ini oraz my.ini - wszystko poustawiane było...

Doszedłem do wniosku, że 'prostota to podstawa' - WAMP5 - php v5.o2 + MySQL + APACHE + 2 bazy danych...
Tyle...

- Topic Closed -
Fremd
Przeczytaj ten topic : Instalacja PHP4 i PHP5. Jest tam opis jak mozna zamiast kopiowania roznych plikow, inkludowac je. Mozesz to zastosowac do jednej wersji php, lub do obu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.