Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMD w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcin-ka
Witam was takie pytanie jest mozliwosc wpisania komend z php np. ze na stronie wpisze /help to w cmd mi sie to uaktywni jest taka mozliwosc. I czy jest moziwosc wyswietlenie z np test.txt informacji na stronie (dla adma)? PS nie wiem czy pisze sie z "sleshem czy bez ale to tak na marginesie biggrin.gif"
nospor
Cytat
na stronie wpisze /help to w cmd mi sie to uaktywni

W jakim cmd?

Cytat
czy jest moziwosc wyswietlenie z np test.txt informacji na stronie (dla adma)
Jest.... zwykle file_get_contents i wstawienie tego co zwraca gdzie ci sie podoba na stronie
marcin-ka
CMD to Command Prompt lub po polsku Wiersz Polecen.

2. ale jak to kodem wczytac ? (jak nie chcesz nie musisz odp!)
nospor
Wiem co to jest cmd, tylko nie wiem jak to ma sie do twojej strony.... Wpiszesz w przegladarce /help i co ma sie wowczas wydarzyc?

ad2) przeciez ci napisalem jak odczytac plik: file_get_contents - zajrzyj do manuala jesli nie wiesz co to jest.
marcin-ka
Chodzi mi oto ze z przegladarki ma mi wpisac np komende /help w <input type='text' name='...'> wpisze tu np jakas komende a ona bedzie wywolana mozna powiedziec w cmd czyli wpisywanie komendy na stronie i ma ta komende przeniesc z strony do cmd i ja wlaczyc .
nospor
Tym poleceniem w php wywolujesz komendy w cmd
http://pl1.php.net/manual/en/function.exec.php
marcin-ka
Probowalem ogarnac przez dluszy czas ale nie wiem jak mam to zapisac daje moj kod:

1. <?php
  2.  
  3. $command = $_POST['help'];
  4.  
  5. string exec ( string $command [, array &$output [, int &$return_var ]] )
  6.  
  7. echo exec ("help");
  8.  
  9. ?>

A ijeszcze jedno chodzi mi oto ze po wpisaniu komendy do input i po nacisnie submit ma dopero wyslac! zapomnialem dodac!

Help :C
nospor
string exec ( string $command [, array &$output [, int &$return_var ]] )
Co to jest? Nie wiesz co to definicja funkcji w manualu? Tego sie nie wstawia jako kod, to jest tylko definicja

Przenosze na przedszkole i na przyszlosc tam zakladaj swoje tematy.
in5ane
Ot cały skrypt:
  1. <?php
  2. echo exec('help');

@edit:
Chcesz do tego wrzucić dane z formularza? Odbierz POST'em dane i wrzuć w to exec.
marcin-ka
Ale jak mam zrobic to ze to co wpisze w input uzyje sie w konsoli ?
Dejmien_85
Kolejny agent specjalny. wink.gif

Ekhm, kolega wyżej napisał Ci jak przesłać dane. Stwórz formularz, następnie prześlij dane metodą "POST".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.