Cytat
być może piszesz strony do szuflady, ale nie zakładaj ze każdy tak robi... (...) Tylko jak się jest zaślepiony własnym ego to się potem nie widzi oczywistych rzeczy...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_personamNic do dodania.
Wracając jednak do tematu
Cytat
nie jest żartem tylko pakowanie tego to co napisałeś c:/ bo zadziała mu to tylko w jednym konkretnym przypadku, wiec takie rozwiązanie w niczym mu nie pomaga
Sądzę, że idziesz w zaparte, ponieważ nie do końca rozumiesz istotę problemu.
Pozwolę sobie zatem wyjaśnić, mamy tak naprawdę dwie opcje :
-Podać ścieżkę bezwzględną.
-Podać ścieżką wzgędem serwera.
Pierwsza zakłada brak przenośności.
Druga również zakłada brak przenośności. ( i tak nie unikniesz tego początkowego ../../../ oraz..... podania najzwyczajniej nastepnie katalogu bezwzglednie)
I w tym właśnie tkwi problem. To zapytanie nie ma przenośności. Jeżeli masz jakiś pomysł, jak zapewnić przenośność temu zapytaniu, to proszę bardzo. My natomiast u mnie w firmie zawsze stosowaliśmy ścieżki bezwzględne, a najlepsze co wymyśliliśmy to trzymanie ścieżki w configu. Przy przenoszeniu pomiędzy serwerem a localhostem zmieniany był config. Być może poświęciliśmy na to za mało czasu. Nie wiem.
Sądzę, że teraz bardziej rozumiesz, dlaczego tak a nie inaczej zareagowałem na Twoj komentarz. ("Proszę, powiedz dlaczego tak uważasz, może się czegoś nauczę.") Naprawdę sądziłem, że masz coś sensownego do dodania
Niemniej jednak, póki nie masz - faktem pozostaje to, że wyśmiałeś poprawne rozwiązanie ("jest jakimś żartem!"). Wnioskuje również, że nie miałeś z nim wcześniej do czynienia, a nawet byćmoże go nie używałeś w praktyce - po tym, że napisałeś "autor chyba wie gdzie ma plik nie sądzisz?". Ale to tylko wniosek, mogę się oczywiście mylić.
Dodać mogę jeszcze jedynie tyle, że nie pisałbym w tym temacie tyle, gdyby nie fakt, że sam zęby zjadłem na tym, jak używałem pierwszy raz. I wręcz za znęcanie się uważam podsunięcie komuś
w przedszkolu tego zapytania do wykonania
w PHPie i nie wytłumaczenia, że ścieżka ma być relatywna wcale nie względem skryptu. Rozumiem, że warto uczyć czytać manuala, ale w tym przypadku manual nie opisuje tego problemu w sposób wystarczający do zrozumienia dla początkującego (naprawdę! zerknij).
Zatem ponawiam pytanie, dlaczego podanie ścieżki bezwzględnej jest żartem, lub nawołuje do przynania się do błędu. Tak aby była jasnośc. Dla przyszłych czytających ten temat, nie dla mnie.