Kod
ogl_id int(16) not null,
ogl_dataczas datetime not null,
ogl_katmala_id int(6) not null,
ogl_autor varchar(40) not_null,
ogl_autor_komunikator varchar (32) ,
ogl_autor_email varchar(255) ,
ogl_autor_telefon_kom varchar(16),
ogl_autor_telefon_stac varchar(16),
ogl_tytul varchar(100) not null,
ogl_tresc text(1024) not_null,
ogl_obrazek_il tinyint default 0
ogl_typ enum
ogl_status bool
ogl_dataczas datetime not null,
ogl_katmala_id int(6) not null,
ogl_autor varchar(40) not_null,
ogl_autor_komunikator varchar (32) ,
ogl_autor_email varchar(255) ,
ogl_autor_telefon_kom varchar(16),
ogl_autor_telefon_stac varchar(16),
ogl_tytul varchar(100) not null,
ogl_tresc text(1024) not_null,
ogl_obrazek_il tinyint default 0
ogl_typ enum
ogl_status bool
mam pare pytan :
1) czy powinienem pola dotyczace autora ogloszenia wydzielic do osobnej tabeli ? zaznaczam ze raczej autorzy nie bedą sie powtarzac a nawet jesli to nie będa i tak rozroznialni, bo dodawanie ogloszen nie wymaga zadnej autoryzacji. mi sie wydaje to niepotrzebne ale moge sie mylic.
2) jaki typ zastosowac do pola ogl_obrazek_il (ilosc obrazkow dla danego oglosznia )
mozliwe opcje to 0,1,2,3 . tinyint czy enum tu sie nada lepiej ? podobnie dla pola ogl_typ np. kupie,sprzedam,zamienie czyli 1,2,3 .
3) co powinno byc indeksem tej tabeli? kluczem jest oczywiscie ogl_id. jaka funkcje tak wogole spelnia indeks tabeli ?
4) oglosznia maja kategoria malą i duża. co myslicie takim formacie pola id kategorii malej ze pierwsze dwie cyfry to id kat duzej a pozostale 2 malej np. 1234 . kategoria duza nr 12 mala np 34. nie musialbym stosowac zapytania do bazy zeby sprawdzic duza kategorie znając id kategorii malej, tylko podzielic to przez 100 i obciac ulamek. byl chyba post o tym sposobie niedawno. czy warto to tutaj stosowac gdy mam tylko 2 poziomy zagniezdzenia ?