Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System szukania[MySql]
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xavierek
Witam szukam pomysłów na zoptymalizowane szukanie.
Szykanie ma polegać na tym że człowiek wchodząc podaje co ma w magazynie np.

2 deski, trzy gwoździe, i dwie śruby

i chodzi o to żeby z bazy receptur na dany produkt wyciągnął co on z tego możne zrobić. Problem polega na tym że receptur będzie kilka tysięcy niektóre będą miały do 20 składników, wiem że na pewno wyniki przeszukiwania będe cashował żeby nie obciążać serwera dwa razy

DATABASE

recipes

recipe_id | recipe_name

recipes_ingredients
recipe_id | product_id | amout_product

products
product_id | product_name|product_unit

Pyton_000
robisz JOIN recipes_ingredients z products, na product_name dajesz index (jeżli MyISAM to może być FullText)

Poza tym pokaż obecne rozwiązanie zastosowane. Zapytania, indeksy...
xavierek
brak rozwiązania bo wszystkie z samej definicji za bardzo obciążały by serwer myślałem ogenerowaniu kodu dla danego produktu lecz w tym momencie lezy jezeli ktos poda wiecej produktów i wygeneruje z tego kod

szukając w głowie roziwiazania do tego narzazie pisze cala administracje do dodawania receptur itp

jedynym sensownym aktualnie wydaje mi się generowanie z formularza array((id_produktu,ilosc)......) i zapisywać w bazie wyniki dla danego zapytania żeby powtórne szukanie tego samego już nie obciązało serwera

ewentualna myślą jest wyciągnąć wszystkie przepisy do exe na serwerze i niech się meczy bo jest bardziej wydajny, lub wykorzystać js po stronie osoby szukającej do porównywania rekordów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.