Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzenie czy ktoś zagłosował na topliście
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Loku
Witam. Mam problem i pytanie.

Czym, jak mniej więcej mogę zrobić coś takiego:

Mam jakąś toplistę z grami. Chcę zrobić system, który będzie nagradzał gracza za punkty(jeden punkt za jeden głos na gre) - no nie ważne, do czego dążę;
Mam obrazek, w który po kliknięciu przenosi nas na stronę, na której trzeba wpisać kod(catpcha) no i teraz tak - jak sprawdzić, czy ktoś wpisał ten kod poprawnie? Jak sprawdzić, czym sprawdzić czy ktoś w ogóle zagłosował, a nie wyszedł sobie stamtąd?

Z góry dzięki, pozdrawiam!
fate
zapsisac w pliku albo w bazie sql
Loku
Dobrze, tyle wiem smile.gif Ale teraz proszę mnie nakierować jak mam sprawdzić, czy ktoś wpisał dobry KOD(catpcha) na tej stronie, na która wchodzi wink.gif Bo coś trzeba dodać do tej bazy.
Turson
Poczyytaj jak w captcha sprawdza się kod. Jeśli kod jest dobry to zapisujesz w bazie
Loku
Dobrze, ale jak to zrobić, sprawdzić kod na czyjejś stronie? Nie na swoich plikach.
markonix
Jeżeli strona z captchą nie jest Twoja czy po prostu nie masz możliwości wstawienia tam jakichkolwiek skryptów to nie ma opcji.
Loku
To w jaki sposób mogę sprawdzić, czy ktoś na 100% zagłosował, a nie sobie wyszedł z tej strony? Jest jakiś sposób?
fate
dodawaj ten punkt dopiero gdy zostal wyslany i zapisany głos ot co, zmien kolejnosc
Loku
No tak, ale wracamy do tego samego - jak sprawdzić czy głos został wysłany / oddany / cokolwiek -.-?
markonix
Przeczytaj co napisałem.
Loku
Kurde, ale ludzie pisali takie systemy, ponieważ istnieją i są płatne. To skoro zrobili coś takiego to czemu miałoby się nie dać? Tylko jak... smile.gif

@edit - Może inaczej - czy da się sprawdzić jakoś link, w który wszedł użytkownik? Albo coś w tym rodzaju?
markonix
No a skąd wiesz, że te systemy nie opierają się o to o czym piszę - trackery, API itp?

Skoro link jest na Twojej stronie to jak najbardziej możesz odnotować to.
Możesz też nawet sprawdzić czas spędzony na stronie - to już wymaga iframe.
Loku
A w jaki sposób mogę to odnotować?
c1chy
Chyba nie zrozumiałeś tego co markonix napisał, jeżeli strona z captchą i toplista jest twoja to po weryfikacji captcha daj skrypt który zliczy kolejne głosowanie dla tego użytkownika, jeżeli nie jest twoja to jedyną w miarę sensowną opcją jest dogadanie sie z właścicielem strony na której jest toplista aby informował cię (za pomocą skryptu) o każdym głosowaniu, jeżeli chcesz natomiast sprawdzić czy konkretny użytkownik który Cię interesuje zagłosował, to musisz zapisać sobie go po swojej stronie, po czym właściciel captchy wysyła Ci te same informacje o użytkowniku jeżeli się zgadzają to wiesz że użytkownik X zagłosował w interesującej Cię topliście.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.