Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS3] - ktora obsluzy pierwsza ??
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
wassago
pytanie wlasciwie retoryczne poniewaz wszyscy wiemy ktora przegladarka jest wiadaca :? mowa o IE (i mimo wszystko ja bym z innej nie korzystal tylko z IE), a pytam sie dlatego - slyszal ktos kiedys o takich atrybutach? :

:arrow: border-radius
:arrow: border-style: wave
:arrow: border-style: dot-dot-dash
:arrow: border-image
:arrow: ruby-align

sa to jedne z licznych nowosci wprowadzone do arkuszy stylow (CSS3), niektore rozwiazania sa fantastyczne! choc by to border-radius... zapomnimy o wstawianiu grafik w rogi tabel aby "byly" zaokraglone!!

proponuje przeczytac specyfikacje CSS3 i cierpliwie czekac na zakaczenia prac na nia, jeszcze tylko przegladarka ktora by obslugiwala CSS3 i do dziela :wink:

wiecej informacji o CSS3
dragossani
W niektórych punktach IE nieco rozczarowuje obsługą styli w porównaniu z np. Mozillą. Polecem przetestować choćby pseudoelementy :before i :after - przydatna rzecz (IE na nie nie reaguje).
FiDO
Tu jest calkiem ladnie porownanie obslugi co ciekawszych mozliwosci CSS2 lacznie z przykladami (lacznie z w/w :before i :after).
Dominik
Cytat

Obsluguje to Mozilla ale budowa jest taka -moz-border-radius (poki nie CSS3 przestanie byc w statusie Working Draft Mozilla widzi to tylko pod taka postacia, jak wyjdzie oficjalna specyfikacja to bedzie border-radius)

Cytat
:arrow: border-style: wave
:arrow: border-style: dot-dot-dash
:arrow: border-image
:arrow: ruby-align

Ktora pierwsza? Nie jestem wrozka winksmiley.jpg ale stawiam na Mozille.

Do nowych elementow CSS3 dodalbym speudoklase :target (obsluguje ja narazie tylko Mozilla). Daje ona niesamowite mozliwosci (mozna bawic sie w zakladki na jednej stronie).
Teodor
obawiam sie ze pytanie powinno brzmiec nie "ktora pierwsza" ale "czy wogole".

Niestety IE, jak pisal @dragossani, nie obsluguje dobrze css :/ np wywala sie na prostym menu:
http://son.quake2.org/test/menu.html

Dla posiadaczy tylko IE:

W sumie byloby milo gdyby panowie z M$ zrobili IE 7.0 zgodnie z w3c - skonczylyby sie problemy stron "corss-browser".

Pozdrawiam
wassago
Cytat
Cytat

Obsluguje to Mozilla ale budowa jest taka -moz-border-radius (poki nie CSS3 przestanie byc w statusie Working Draft Mozilla widzi to tylko pod taka postacia, jak wyjdzie oficjalna specyfikacja to bedzie border-radius)

tak ale zgodne z w3c to nie jest...
Dominik
Cytat
tak ale zgodne z w3c to nie jest...

Chyba czegos nie rozumiesz.
Po pierwsze nie przeczytales (lub nie zrozumiales) tego co napisalem (i Ty cytowales) i nie rozumiesz koncepcji W3C.
Postaram sie to wytlumaczyc. CSS3 jest aktualnie w statusie Working Draft co latwo sobie przetlumaczyc (i doczytac w domumentacji W3C roziwniecie terminu) ale z grubsza chodzi o to ze status ten mowi "jeszcze nic nie jest pewne, caly czas sie zmienia, zmieniaja sie wartosci cech, dodawane sa nowe cechy, usuwane sa cech i zmienia sie zasady". Co za tym idzie border-radius dzisiaj jest a jutro moze go niebyc albo wartosci sie zmienia (tak jak ocupy np byly procenty teraz sa integery). Wiec jak przegladarka moze zaczac cos obslugiwac skoro tego jeszcze nie ma. Zarowno W3C jak i mozilla.org wychodza z zalozenia ze implementowac mozna tylko specyfikacje i rekomendacje (innych statusow kategorycznie nie).
Kolejna rzecz to to ze przedrostem moz jest wlasnie stosowany z tego powodu i jest stosowany do wszystkich rozszerzen. Mozilla.org ma polityke taka ze jak tylko pojawi sie rekomendacja (do ktorej jeszcze daleko dla CSS3) odrazu pojawi sie obsluga border-radius i wielu podobnych.
Tak tylko na marginesie border-radius wymyslili ludzie z Mozilli (nie potrafie przytoczyc nazwiska bo jest to japonczyk i ma trudne nazwisko smile.gif ) wiec trudno zeby Mozilla tego nie interpretowala winksmiley.jpg.
wassago
"cos" w tym jest... ale jak tak mozilla wg ciebie css dobrze obsloguje to dlaczego inputa nie mozna borderowac :wink:
Dominik
Cytat
ale jak tak mozilla wg ciebie css dobrze obsloguje to dlaczego inputa nie mozna borderowac :wink:

Jakiego inputa?
Wszystkie inputy, ktore powinny byc borderowane to w Mozilli sa. A takie jak input type="checkbox" nie sa bo specyfikacja na to nie pozwala.
wassago
Cytat
Cytat
ale jak tak mozilla wg ciebie css dobrze obsloguje to dlaczego inputa nie mozna borderowac :wink:

Jakiego inputa?
Wszystkie inputy, ktore powinny byc borderowane to w Mozilli sa. A takie jak input type="checkbox" nie sa bo specyfikacja na to nie pozwala.

nie! bo nie wyrobie - wiem dobrze ze nie borderuje bo nie / mam to przed soba i widze... na solid 1px #000000 nie wyglada to zbyt dobrze (tj. w IE) - mowie tu o type="text" ...
Dominik
Cytat
nie! bo nie wyrobie - wiem dobrze ze nie borderuje bo nie / mam to przed soba i widze... na solid 1px #000000 nie wyglada to zbyt dobrze (tj. w IE) - mowie tu o type="text" ...

Nie rozumemem, torche malo precyzyjnie sie wyrazasz winksmiley.jpg.
Jeszcze raz powtarzam Mozilla type="text" borderuje w solid 1px #000000 a takze kazdy inny, o ile dobrze mamietam tak jest od wersji 0.9.4 czyli od kilku lat smile.gif. Za IE nie odpowiadam ale widze ze pod 6.0 dzila.
wassago
@dominik - bardziej obrazowo: porownaj inputy w mozilli i IE na tej stronce... jezeli beda wygladac identycznie to gratulacje dla mojej wersji mozilli, a jezeli zauwazysz roznice - to wlasnie o niej mowie...
Dominik
Cytat
bardziej obrazowo: porownaj inputy w mozilli i IE na tej stronce...

Tak tez robie...

Cytat
jezeli beda wygladac identycznie to gratulacje

Dzieki, wugladaja identycznie (sprawdzam wewnetrznych - atrybut style, style wewnetrzne - znacznik style i zewnetrzny).

Cytat
dla mojej wersji mozilli

Na jakiej Mozilli. Podaj wersje.
Nie chcem bawic sie w jasnowidza ale wyjscie jest tylko jedno robisz gdzies blad w skladni. Dlatego polecam W3C CSS Validator i W3C HTML Validator. Jesli nie pomoze to pokaz kod.
wassago
Cytat
[...]Nie chcem bawic sie w jasnowidza ale wyjscie jest tylko jedno robisz gdzies blad w skladni. Dlatego polecam W3C CSS Validator i W3C HTML Validator. Jesli nie pomoze to pokaz kod.

moze i ja tak jest - robie blad ale czy tu da sie namieszac
Kod
<input type="text" style="border: solid 1px #000000">

no powiedz :wink: poza tym ja phpBB nie napisalem a tu widze to o czym caly czas mowie... moja wersja to ta najnowsza (teraz nie pamietam bo nie ma mnie w domq tongue.gif)

ps. chcem !
Dominik
Cytat

http://barml.b7.pl/rys00.gif To jest skirnszot z Twojego przykladu. Nic nie zmienialem, MozillaPL 1.4.

Cytat
moja wersja to ta najnowsza

No nie wiem czy najnowsza, bo Mozille wychodza codziennie (oczywiscie dotyczy wersji nightly) tongue.gif

Co do phpBB to sprarawa wyglada tak: albo kaskadowosc w IE jest niezgodna i celowo zaburzona w phpBB albo jest javascript, ktory rozpoznaje Mozille jako NN - nie chce mi sie sprawdzac bo noc juz glucha i chce mi sie spac winksmiley.jpg. Nie tylko (niestety) w phpBB mozna spotkac cos takiego. Rozpoznawanie przegladarki wyglada w taki sposob co nie jest IE to znaczy ze jest NN4 (oczywiscie to jest przyklad w mocnym uproszeceniu ale rzecz czesto wlasnie w takim kontekscie sie obraca).
wassago
Cytat
Cytat

http://barml.b7.pl/rys00.gif To jest skirnszot z Twojego przykladu. Nic nie zmienialem, MozillaPL 1.4. [...]

no prosze u ciebie dziala ladnie... a u mnie wyglada to tak jak ... input bez stylu / default... ale dobra widocznie mam starsza wersje mozilli :/
Dominik
Cytat
ale dobra widocznie mam starsza wersje mozilli :/

Cos krecisz, musialbys miec wersje z przed 2 lat tongue.gif
Jak bedziesz w domq sprawdz, musi dzialac smile.gif
wassago
gdybym mial taka wersje to bym nie pierd... tyle o tym tylko sciagna nowa... mam wersje update'owana jakis 1 miesiac temu... skonczmy ten temat bo juz sie zaczyna robic nieciekawie bo "krece" :/ - jak bys nie zaowazyl wczesniejszy post napisalem aby zakonczyc ten temat i przyznac ci racje ...
Dominik
Spokojnie smile.gif. Ja chcem Ci tylko powiedziec, ze wspolpracuje w zespole MozillaPL od 2 lat i znam zachowanie Mozilli juz prawie "na pamiec". Poprostu uwazam, ze sie pomyliles (patrz 2 posty wszesniej) a ze nie masz dostepu do Mozilli wiec nie mozesz zweryfikowac tego co mowie (bo specjalnie dla Ciebie sprawdzielm wlasnie na wersji 1.0, 1.1, 1.2.1, 1.3, 1.4. i 1.5a i dziala).
Wiem, ze teraz bede zlosliwy ale Mozilli sie nie da update'ac tongue.gif z powodu profilu (szczegolnie gdy mowisz w kontekscie, jak rozumem, zmiany wersji polskiej na angielska).
Ale tez jestem za tym zeby skonczyc temat.
wassago
no w koncu :wink: heh

ps. zobaczymy w domq tongue.gif
wassago
poprawka: zwracam honor przegladarce mozilla, posiadam wersje 1.2.1, a to, ze dziwnie border'owalo bylo spowodowane moim niedopatrzeniem i malym odstepstwem od specyfikacji CSS:

Kod
input {

border: solid 1px #000000;

}

zamiast (tak mialem)
Kod
input {

border: solid 1 #000000; // brak "px" po 1

}

@dominik jestes obeznany w kwesti mozilli dlatego mam do ciebie 2 pytanka:
- czy nowe wersje mozilli (ja mam 1.2.1) beda obslogiwac defaultowe "dymki" nad img questionmark.gif
- czy nowe wersje mozilli beda obslogiwac filtry css w mozilli (dokladnie chodzi mi o filtr Alpha() )?
FiDO
a skoro juz przy mozilli jestesmy, to czym sie rozni Mozilla od Mozilla Firebird?
Dominik
Cytat
- czy nowe wersje mozilli (ja mam 1.2.1) beda obslogiwac defaultowe "dymki" nad img questionmark.gif

Nie rozumiem? Co to znaczy defaultowe "dymki"? Jesli chodzi Ci o alt to nigdy bo specyfikacja mowi zeby ich nie wyswietlac, to tego sluzy atrybut title, ktory jest obslugiwany przez Mozille.

Cytat
- czy nowe wersje mozilli beda obslogiwac filtry css w mozilli (dokladnie chodzi mi o filtr Alpha() )?

Nie, bo nie jest to w specyfikacji, jest to wymysl MS. Po za tym na marginesie chcialem dodac ze wlasciwie wszystko da sie zrobic w W3C CSS co w MS-Filrtach.
Dominik
Cytat
a skoro juz przy mozilli jestesmy, to czym sie rozni Mozilla od Mozilla Firebird?

Oj to chyba mozna o tym ksiazke napisac. Polecam mozillapl.org i mozilla.org.
Ale bardzo, krotko na to odpowidajac Mozilla = Seamonky. Seamonky to mechanizm - silnik trzymajacy pakiet. W przyszlosci Firebird zastapi Seamonky a wtedy poprostu Mozilla bedzie = Firebird. Dlaczego tak jest? Bo roadmap Mozilli ulegl zmianie. Programisci postanowili kod, pisany przes kilka lat przez tysiace ludzi zoptymalizowac co w ponsekwencji poprawi jeszcze stabilnosc i szybkosc aplikacji. Glownym zalozeniem jest to ze przegladarka, kurier poczty, kompozytor, irc, kalendarz, ksiazka adresowa itp stana sie odrebynymi aplikacjami laczonymi przez silnik Gecko (Teraz sa w statusie modolow). Stad mamy do czynienia z Firebirddem, Thunderbird, Sunbirdem itp. Jednak one sa raczej dla testerow (choc nie koniecznie) a Mozilla (czyli to co mamy w statusie Release) to "oficjalne" wydanie.
FiDO
Hmm, ale silnik Firebird'a i Mozilli jest ten sam?? (tzn. najnowszy FB ma taki silnik jak najnowsza Mozilla?)

Bo ja np. nie potrzebuje calego pakietu, bo tam jest jeszcze czytnik poczty i pare innych bzdetow ktorych nie chce, a nie zauwazylem, zeby dalo sie je ze 'zwyklej' Mozilli wywalic..
A z tego co zdazylem przeczytac o FB to jest to wlasnie sama przegladarka, z tym ze nie znalazlem nic wlasnie o jej enginie.
cahe
Cytat
Hmm, ale silnik Firebird'a i Mozilli jest ten sam?? (tzn. najnowszy FB ma taki silnik jak najnowsza Mozilla?)

Bo ja np. nie potrzebuje calego pakietu, bo tam jest jeszcze czytnik poczty i pare innych bzdetow ktorych nie chce, a nie zauwazylem, zeby dalo sie je ze 'zwyklej' Mozilli wywalic..
A z tego co zdazylem przeczytac o FB to jest to wlasnie sama przegladarka, z tym ze nie znalazlem nic wlasnie o jej enginie.

A mnie sie udało! Przy instalacji zaznaczyłem inną opcje niż Domyślna :-).

P.S. Firebird r0x tongue.gif
Teodor
Cytat

Cytat
Nie, bo nie jest to w specyfikacji, jest to wymysl MS. Po za tym na marginesie chcialem dodac ze wlasciwie wszystko da sie zrobic w W3C CSS co w MS-Filrtach.

W "specyfikacji" juz jest "opacity" badz "-moz-opacity"...
tutaj pare przykladow: http://www.w3.org/Talks/2003/0521-CSS-WWW2...03/opacity.html

A to co wymyslil M$ nie zawsze jest "zle" - np dawniej przeklinane marquee -> http://www.w3.org/TR/css3-box/#marquee

A jezeli ktos ma ochote zobaczyc co traci uzywajac IE to zapraszam tutaj: http://www.literarymoose.info/=/css.html (oczywiscie uzbrojony w Mozille badz Firebirda smile.gif )

Pozdrawiam
Dominik
[quote][quote]
- czy nowe wersje mozilli beda obslogiwac filtry css w mozilli (dokladnie chodzi mi o filtr Alpha() )?[/quote]
[quote]
Nie, bo nie jest to w specyfikacji, jest to wymysl MS. Po za tym na marginesie chcialem dodac ze wlasciwie wszystko da sie zrobic w W3C CSS co w MS-Filrtach.[/quote]

W "specyfikacji" juz jest "opacity" badz "-moz-opacity"...
tutaj pare przykladow:http://www.w3.org/Talks/2003/0521-CSS-WWW2003/opacity.html[/quote]
Po pierwsze opacity to wlasciwosc a nie filtr. Po drugie wolalbym zebys podal link w specufikacji - w oficjalnym dokumencie jest opacity (notabene wymyslony przez mozilla.org)? Otoz opacity nie ma w specyfikacji CSS 1, CSS 2 ai CSS 2.1 czyli tych ktore sa w statusie rekomendacji. Bo tylko ten status na forme oficjalna.
Opacity znajduje sie natomiast w CSS 3 , ktory jest w statusie WD lub o jeden poziom wyzszy (zalezy od modulow) a co za tym idze jeszcze nie jest przesadzone czy zostanie czy nie.

[quote]A to co wymyslil M$ nie zawsze jest "zle" - np dawniej przeklinane marquee ->http://www.w3.org/TR/css3-box/#marquee[/quote]
Dlatego Mozilla supportuje marquee. Tutaj ten sam komentaz co wyzej. Po za tym marquee w wydaniu Microsoftu jest znacznikiem a w wydaniu W3C stylami. Troche trudno to laczyc - troche naciagane winksmiley.jpg

A jezeli ktos ma ochote zobaczyc co traci uzywajac IE to zapraszam tutaj: http://www.literarymoose.info/=/css.html (oczywiscie uzbrojony w Mozille badz Firebirda smile.gif )[/quote]
O takich stron jest duzo: http://polmoz.mozdev.org/start/1.0/demos.html
Teodor
Cytat
Po pierwsze opacity to wlasciwosc a nie filtr. Po drugie wolalbym zebys podal link w specufikacji - w oficjalnym dokumencie jest opacity (notabene wymyslony przez mozilla.org)? Otoz opacity nie ma w specyfikacji CSS 1, CSS 2 ai CSS 2.1 czyli tych ktore sa w statusie rekomendacji. Bo tylko ten status na forme oficjalna.
Opacity znajduje sie natomiast w CSS 3 , ktory jest w statusie WD lub o jeden poziom wyzszy (zalezy od modulow) a co za tym idze jeszcze nie jest przesadzone czy zostanie czy nie.

Oczywiscie ze w oficjalnej specyfikacji nie ma nic o opacity, tu zgadzam sie zupelnie... moze moje "jest w specyfikacji" zabrzmialo jako "oficjalne" ale ja bardziej pisalem pod pytanie @wassago i temat topika... smile.gif
Opacity jest w WD juz od 2 i troche roku - wiec nie sadze aby "wylecialo" smile.gif

Pozdrawiam
Dominik
Cytat
Oczywiscie ze w oficjalnej specyfikacji nie ma nic o opacity, tu zgadzam sie zupelnie... moze moje "jest w specyfikacji" zabrzmialo jako "oficjalne" ale ja bardziej pisalem pod pytanie @wassago i temat topika... smile.gif
Opacity jest w WD juz od 2 i troche roku - wiec nie sadze aby "wylecialo" smile.gif

Dokladnie, nawet sam zaglosowalem za zostawieniem tego (i chcem powiedziec ze nic jeszcze nie jest przesadzone ale wiekszosc jest za - jednak to nieoficjalne wiadomosci).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.