Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie wynikow | typ tablicowy?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lexis72
Witam,
Mam taki kod w ktory wpisuje liczby (tutaj:1,2,3) aby przedstawic je w formie wykresu.
  1. $LabChartsLine->setData(array(1,2,3));

Chcialbym te liczby pobierac z bazy danych ale mam pewien problem z tym bowiem aby pobrac wiele wynikow spelniajacych dane kryteria uzywam petli a niestety czegos takiego wkleic w ten kod nie moge.
  1. while ($data = dbarray($result))
  2.  
  3. {echo"".$data['wynik'].",";}

Pomyslalem zeby te wyniki wsadzic np do $wyniki ale musialyby one byc chyba w jakims typie tablicowym (nie wiem o co chodzi) bo zwykle zrobienie $wyniki = '1,2,3'; wstawione w ten sposob nie dziala
  1. $LabChartsLine->setData(array($wyniki));

Czy ktos ma jakis pomysl jak to obejsc? Prosilbym o jakas wskazowke.
ctom
$wyniki =array( 1,2,3);
lexis72
CTOM, bardzo dziekuje o to chodzilo dziala, ale wciaz pozostaje moj glowny problem, jak w ten sposob pobrac wyniki z bazy mysql? Czyli jak skonstruowac zapytanie aby wyniki w takiej formie zostaly pobrane z bazy bo takie cos nie dziala.

1. $asd = array(while ($data = dbarray($result))
  2.  
  3. {echo"".$data['miejsce'].",";});
ctom
zanim podpowiem Ci co dalej ... napisz czy wiesz DOKŁADNIE co napisałeś w linii nr 1 a co chciałeś uzyskać ?
lexis72
Wsadzilem do Twojego kodu skrypt wywolujacy petle pobierajaca wyniki wedlug ustalonego wczesniej polecenia SELECT. Wiem ze nie jest to poprawnie zrobione ale nie wiem wlasnie jak pobrac wiele wynikow z bazy mysql aby byly one w takiej formie jak podales wyzej.
ctom
to pokaż to zapytanie i może trochę więcej tego tajemniczego kodu
lexis72
  1. $result = dbquery("SELECT wynik
  2.  
  3. FROM " . DB_WYNIKI . "
  4. WHERE jakiestamwarunki
  5.  
  6. ");
  7.  
  8.  
  9. while ($data = dbarray($result))
  10.  
  11. {echo"".$data['wynik'].",";}

To moj kod pobierajacy liczby z bazy danych. Echo wyswietla dokladnie 1,2,3 czyli to co potrzebuje wstawic tu:

1. $LabChartsLine->setData(array(1,2,3));

Dzieki twojej pierwszej radzie doszedlem juz do tego ze ta linijke zmodyfikowalem w sposob nastepujacy:

1. $LabChartsLine->setData($asd);

gdzie $asd =array( 1,2,3);

ale nie wiem jak zrobic zapytanie SELECT ktore by wyniki w tej formie wyswietlilo.
ctom
  1. $result = dbquery("SELECT wynik
  2.  
  3. FROM " . DB_WYNIKI . "
  4. WHERE jakiestamwarunki
  5.  
  6. ");
  7.  
  8. $asd = array();
  9. while ($data = dbarray($result)){
  10. $asd[] = $data['wynik'];
  11. }
  12.  
  13.  
  14. $LabChartsLine->setData($asd);

ale poczytaj o tablicach itp.
lexis72
Dzieki wielkie, bardzo mi pomogles. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.