Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przenoszenie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pawelwel
W jaki sposób można przesłać zmienne pomiędzy plikami php tak, aby nie były one widoczne w linku?
Proszę mi tylko podpowiedzieć ogólny zarys, resztę sobie doczytam.

Pozdrawiam.
ctom

co masz na myśli "przesłać zmienne pomiędzy plikami" questionmark.gif

jeśli chodzi Ci o dostęp do jakiś danych miedzy kolejnymi requestami to poczytaj o SESSION
pawelwel
chce aby w pierwszym pliku zmienna $i=50; została odczytana i przetworzona w drugim pliku.
ctom
to może pokaż ten kod - bo jak nie kumam co ty chcesz
pawelwel
kodu jeszcze nie mam bo zastanawiam się jak go napisać.

Tak w skrócie.

1. //plik a
  2. $informacja = 50;
  3. header("Location: b.php?paczka=$informacja");
  4.  
  5. //plik b
  6. $i = $_GET['paczka']

chodzi mi o coś takiego, tylko żeby nie były widoczne przesyłane dane pomiędzy a.php a b.php
com
AJAX i POST smile.gif

http://api.jquery.com/jQuery.ajax/

na marginesie jeśli nie masz danych szyfrowanych to zawsze można je przechwycić wink.gif
pawelwel
masz na myśli https?

nie obejdzie sie bez ajaxa?

nie chcę się trzech języków uczyć jednocześnie, javy nie znam :|
com
Tak
java !=== javascript... możesz próbować samym POST-em w ukrytym polu, ale już lepiej zrobić to AJAX-em wink.gif
gorden
plik1.php
  1. $i = 50;
  2. $_SESSION['i'] = $i;

plik2.php
  1. $i = $_SESSION['i'];
  2. echo $i; //50

tak chyba będzie najłatwiej..

ogólnie to, co chcesz zrobić prawdopodobnie nie jest poprawne.. lepiej użyć do tego wspólnego pliku ze zmiennymi(config.php), lub jakiś .ini - jeśli dane się zmieniają. dobrym pomysłem jest też użycie bazy danych, ale rozumiem, że się uczysz.
pawelwel
to trza w koncu poznać ten jezyk.....
ctom
@gorden prosiło o wędkę (dostał w poście nr #2) a Ty mu dałeś rybę wink.gif
com
gorden Można, ale sesje nie służą do tego, żeby w nie pakować tak rzeczy, poza tym szybko okaże się to dość kłopotliwe szczególnie jak autor wepcha tam dużo danych... wink.gif ale masz rację tak jest najprościej biggrin.gif
pawelwel
Cytat(gorden @ 14.12.2013, 19:35:32 ) *
plik1.php
  1. $i = 50;
  2. $_SESSION['i'] = $i;

plik2.php
  1. $i = $_SESSION['i'];
  2. echo $i; //50

tak chyba będzie najłatwiej..

ogólnie to, co chcesz zrobić prawdopodobnie nie jest poprawne.. lepiej użyć do tego wspólnego pliku ze zmiennymi(config.php), lub jakiś .ini - jeśli dane się zmieniają. dobrym pomysłem jest też użycie bazy danych, ale rozumiem, że się uczysz.

Dzięki,
Używam mysql - mój program tego wymaga dlatego uczę się jednocześnie dwóch języków.
Dane które chcę przenieść są tylko tymczasowe, więc chyba nir ma sensu do mysql ?

Jeśli użycie sesji w tym celu nie jest praktyczne, w tym wypadku dane mogę przesłać za pomocą POST, ale tak, aby pole umożliwiające wpisania wartości do wysłania było niewidoczne, tylko ze względów estetycznych

1. $a= '<label>Uzupełnij <input name="uzupełnij" value="';
  2. $b='" readonly="readonly"/></label>';
  3. $c=$a.$nowyosprzetk.$b;
  4. echo $c;
  5. echo '<input type="submit" value="dodaj" name="dodaj3" />';
com
hmm jeśli pole nie widoczne to raczej type="hidden" ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.