Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z pobraniem danych z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
A1234
Witam serdecznie.
Próbuję pobrać z bazy `id` poprzedniej i następnej oferty, wg. sortowania po cenie. Zapytanie wykonuję się poprawnie (potwierdzone w phpMyAdminie - pokazały się szukane id), niestety nie mogę sobie poradzić z wyświetleniem wyników.
Mój kod wygląda następująca:
  1. $wykonaj="set @nr = 0, @id=$id_oferty, @idprev = 0,@idprevfound=0, @idnext=0,@idnextfound=0; SELECT @nr:=@nr+1,
  2. if(id<>@id and not @idprevfound, @idprev := id,if(@idprevfound,null,@idprevfound:=1)),if(id=@id, @idnextfound := 1,if(@idnextfound and not @idnext,@idnext := id, null)) FROM `nieruchomosci` where `id` like '$id_oferty' ORDER BY `cena`;
  3. SELECT @idprev prev, @idnext next";
  4.  
  5. $wiersz=mysql_fetch_array ($wykonaj);

Przy wywołaniu powyższego skryptu wyświetla się następujący komunikat:
  1. "mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, string given in"

Tajgeer
Przecież komunikat wskazał, co jest nie tak.

Zapoznaj się ze składnią mysql_fetch_array i mysql_query.
A1234
"Dzięki" za radę... Nie rozpoczynałbym nowego tematu, gdybym znalazł tam odp (do manula jak i na gro innych stron zajrzałem zanim stworzyłem ten temat).
Zdaję sobie sprawę, że tego typu komunikat, z reguły, oznacza błąd w zapytaniu, jednak zapytanie wykonuje się poprawnie i zwracany jest wynik (pod kolumną prev id poprzedniego rekordu, a pod kolumną next id następnego rekordu).
Niestety nie potrafię go pobrać i wyświetlić przy pomocy php.

Fakt, w poprzedniej wiadomości popełniłem mały błąd, przy kopiowaniu do okna wiadomości nie skopiowałęm istotnej linijki:
  1. $wykonaj = mysql_query($wykonaj);
po deklaracji zapytania.

Wynik zapytania w PhpMyAdminie - Zrzut ekranu
Pyton_000
Oj coś słabo czytałeś tego Manuala smile.gif
Cytat
mysql_query() sends a unique query (multiple queries are not supported)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.