Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]wyciąganie liniki z pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gzmx
Siema jestem 0 w php potrzebuję 1 kodu bo resztę mam z "gotowca" tak więc jak mamy w pliku linie:

MaxUser=32 i chciałbym żeby zmienna wyświetlała tylko 32

plik: moj.conf

spodziewam się odpowiedzi manual, nic się nie nauczysz ale uczę się powoli i swoim tempem smile.gif

Pozdro;)
fate
lektura
http://sprawnymarketing.pl/artykuly/mod-rewrite/
gzmx
Cytat(fate @ 21.12.2013, 08:54:43 ) *

nie chodzi mi o apache a plik konfiguracyjny do shoutcast smile.gif
Turson
1. Pobierasz zawartość pliku moj.conf poprzez file_get_contents()
2. Rozumiem, że każda linijka to inne ustawienie, więc rozbijasz plik poprzez explode() wg. przejścia do nowej linii
3. Dajesz print_r($robity_plik)
4. Sprawdzasz, w którym elemencie tablicy jest MaxUser i pobierasz z niego same cyfry np. preg_match()
gzmx
Cytat(Turson @ 21.12.2013, 12:44:34 ) *
1. Pobierasz zawartość pliku moj.conf poprzez file_get_contents()
2. Rozumiem, że każda linijka to inne ustawienie, więc rozbijasz plik poprzez explode() wg. przejścia do nowej linii
3. Dajesz print_r($robity_plik)
4. Sprawdzasz, w którym elemencie tablicy jest MaxUser i pobierasz z niego same cyfry np. preg_match()

właśnie chodzi o to że "takie coś " powiem szczerze że nie umiem bo PHP to dopiero się uczę ;/ wieżę że może ktoś pomoże
Turson
Tak na szybko

przyklad plik.txt
Kod
Sample = 3
Costam = 10
MaxUser = 3

1. $plik = file_get_contents('plik.txt');
  2. $plik = explode('=', $plik);
  3. echo $plik[3];
sajegib
A co jak struktura pliku będzie się róźnić? Ja bym zrobił file_get_contents() i preg_match_all(/MaxUser=[0-9]+/, $zmienna, $out)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.