Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Mapa jak w plemiona.pl
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Arek-
Witam, jak zrobić mapę jak w grze plemiona.pl czy innych podobnych grach. Od czego zacząć?
Kshyhoo
Od zapytania Google.
Scalak
Witam,
ciekawe pytanie. Nigdy nie robiłem, ale sądzę (nie patrzyłem w kod), że to sprytnie przemycona "pseudo izometria". Na szybko bym to robił tak:
- grafika nr 1 - wypasiona dla gracza
- grafika nr 2 - podkładka w postaci kształtów jakiegoś koloru gdzie nie mogę chodzić (by np wejść za budynek)
- obie grafiki całego świata
- ładowanie wycinka do Canvasów (ukryty z obszarami zasięgu - gfx2) (drawImage)
- ruch na gfx1 kontrola gdzie moge i co mogę na gfx2

ale jestem ciekaw co napiszą inni wink.gif

Pozdrawiam
Maciej
markuz
Cytat
sprytnie przemycona "pseudo izometria"

To są zwykłe obrazki 2d smile.gif

Kiedyś robiłem podobną mapę (ale już nie mam źródeł bo to było dawno temu). Musisz utworzyć tabelę przechowującą dane o np. wyglądzie danej kratki i jej współrzędnych a następnie wyświetlać określone pola np.

00000
00000
00X00
00000
00000

Gdzie X to współrzędne widoku. Nie chce mi się rozpisywać funkcji - jak Ci bardzo zależy to sb poradzisz smile.gif
binprogrammer
Proszę bardzo, wystarczy poszukać http://blog.klocus.pl/2011/07/poruszanie-sie-po-mapie.html
Scalak
obawiam się, że w plemionach można wejśc za budynek a wtedy to już nie jest tak trywialne jak proponujecie. Skok o oczko wyżej w skomplikowaniu wink.gif. Myślę, że moja propozycja (kolizja na kolorze) jest całkiem niezła.
-Arek-
Najwygodniejsza wydaje mi się wersja binprogrammera, ale ta z tym nakładaniem koloru też byłoby ok, lecz nie wiem jak się a to zabrać.
Ale wymyśliłem tak.

Robię taką mapkę np. na divach, każdy ma swoje id- współrzędne

Oczywiście to wszystko bez kraty i podkładem mapy

Po dodaniu naszego pojazdu i naciśnięciu strzałki w dół wykonuje się obliczenie i zapisanie nowych współrzędnych do bazy naszego pojazdu, a następnie jego wyświetlenie w divie o tym samym id.

-Arek-
Po pobraniu tamtej mapy lepszym rozwiązaniem okazało się przesuwanie postaci o px, a wiecie może jak zrobić mapę z podglądem obszaru?

Analka
Robisz całą mapke i dzielisz współrzędne np przez 50 w zależności jakie masz powiększenie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.