Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][HTML][PHP]Wczytywanie obrazu za pomocą obrazu z nadaniem mu nazwy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
joseam
Witam, mam taki skrypt:
if(!$_FILES['obraz0']['name'] == "") {
$obraz0 = $_FILES['obraz0']['name'];
$spr = file_exists('../images/gallery/'.$obraz0);
if(!$spr){
move_uploaded_file($_FILES['obraz0']['tmp_name'],"../images/gallery/".$_FILES['obraz0']['name']);
$a = "../images/gallery/".$_FILES['obraz0']['name'] ;
chmod("$a", 0755);
$url0 = "images/gallery/".$obraz0;
$tytul0 = $_POST['d_obraz0'];
$opis0 = $_POST['o_obraz0'];
$result=mysql_query("INSERT INTO galeria (url, head, opis) VALUES ('".$url0."','".$tytul0."', '".$opis0."')") or die(mysql_error());
} else {
echo"Nie dodano zdjęcia $obraz0, ponieważ zdjęcie o takiej nazwie już istnieje.<br/>";
}
pytanie moje teraz jest, czy można zamienić nazwę obrazu podczas wsadzania go na serwer? Przykładowo, obraz nazywa się 57j34tgk.jpg a ja chciałbym, by zapisując się na serwer zmienił nazwę na logo.png. Liczę na Waszą pomoc, ponieważ google nic na ten temat nie wiem (być może źle zadaję pytanie dla google).
Kshyhoo
Ban na Google? Przykłady.
joseam
Toż pisałem wyżej, że być może nie wiedziałem jak sformułowac zapytanie dla google. Dzięki za link, ale jak widzisz, jestem początkujący a dział ten głosi, że jeżeli jestem początkujący to postawicie mnie na nogi, a korzystać z google to ja wiem jak. Znalazłem parę stron , jak zmienić tę nazwę, ale nic z tego nie rozumiem.
Znalazłem: $plik_nazwa = '2356' . $_FILES['plik']['name']; ale o co dokładniej chodzi to nie rozumiem, tak samo, jak nie wiem też jak dopisać zmianę rozszerzenia z jpg na png smile.gif
Kshyhoo
Cytat(joseam @ 22.12.2013, 22:35:51 ) *
Dzięki za link, ale jak widzisz, jestem początkujący a dział ten głosi, że jeżeli jestem początkujący to postawicie mnie na nogi, a korzystać z google to ja wiem jak.

Tak jak piszesz. Dział dla początkujących, chcących się czegoś nauczyć i mających prawdziwe problemy. Niestety, nie ma działu "żłobek", w którym powinieneś założyć ten wątek. Google zna odpowiedź na wiele pytań, pod warunkiem, że je zadasz...
Dostałeś jedną z instrukcji PHP, wystarczy luknąć do manuala: copy.

Choć lepiej tak: copy.

Swoją drogą, ciekawe kiedy zmienią linkowanie do manuala...
joseam
W takim razie po co fora, skoro pomoc na nich zniża się do tekstów typu: czy mam bana na Google?
Nie chcesz pomagac, to nie pomagaj. Jeżeli potrafiłbym zrozumieć, o co chodzi w funkcji copy to bym zrozumiał, tak jak zrozumiałem inne funkcje, jednak ta mnie przerasta. Nie bądź taki cwaniak, że nie ma wątku "żłobek" bo na pewno są dziedziny, w których Ty tez nie jesteś mocny i też czasem potrzebujesz pomocy i ciekawe jak się czujesz gdy tez na forach pytają Cię, czy masz bana na Google. Szczerze mówiąc nie spotkałem się z forum, gdzie jakiś cwaniaczek nie chciałby się popisać i nie wspomniał o tym, że Google wie wszystko. Proponuje pozamykać fora, bo po co je tworzyć, skoro macie konkurencję - GOOGLE. Czyli rozumiem, że nikt mi tu nie pomoże, tylko będziecie podsyłać linki do kolejnych stron, z których nic nie rozumiem i rzeczywiście - mogłem je sobie sam wygooglować?
Nikt inny, bardziej życzliwszy, prócz Ciebie Kshyhoo, nie odpowiada na wątki? sad.gif
Poradziłem sobie przez rename($wgrywany_plik, "logo.png");
Ale mam jeszcze inne pytanie, jak zmienić rozmiar zdjęcia dodawanego ? biggrin.gif
To podziała? imagecreatetruecolor ($width,$height); ?
Kshyhoo
Cytat(joseam @ 25.12.2013, 13:00:21 ) *
W takim razie po co fora, skoro pomoc na nich zniża się do tekstów typu: czy mam bana na Google?
Nie chcesz pomagac, to nie pomagaj. Jeżeli potrafiłbym zrozumieć, o co chodzi w funkcji copy to bym zrozumiał, tak jak zrozumiałem inne funkcje, jednak ta mnie przerasta. Nie bądź taki cwaniak, że nie ma wątku "żłobek" bo na pewno są dziedziny, w których Ty tez nie jesteś mocny i też czasem potrzebujesz pomocy i ciekawe jak się czujesz gdy tez na forach pytają Cię, czy masz bana na Google. Szczerze mówiąc nie spotkałem się z forum, gdzie jakiś cwaniaczek nie chciałby się popisać i nie wspomniał o tym, że Google wie wszystko. Proponuje pozamykać fora, bo po co je tworzyć, skoro macie konkurencję - GOOGLE. Czyli rozumiem, że nikt mi tu nie pomoże, tylko będziecie podsyłać linki do kolejnych stron, z których nic nie rozumiem i rzeczywiście - mogłem je sobie sam wygooglować?
Nikt inny, bardziej życzliwszy, prócz Ciebie Kshyhoo, nie odpowiada na wątki? sad.gif
Poradziłem sobie przez rename($wgrywany_plik, "logo.png");
Ale mam jeszcze inne pytanie, jak zmienić rozmiar zdjęcia dodawanego ? biggrin.gif
To podziała? imagecreatetruecolor ($width,$height); ?

Panie Młody Gniewny - a co się nauczysz, jak dostaniesz wszystko na tacy? Taki zasady panują na tym Forum, i jak wiem, to i na innych... Jak się z tym nie zgadasz, załóż swoje forum, gdzie drzwiami i oknami będą walić chętni, żeby rzucać przykładami i tłumaczeniem i to wszystko w Boże Narodzenie.
Do gotowców jest inny dział, ale tam przygotuj sobie sakiewkę.
I uwierz mi, jestem życzliwy - dlatego zadałem sobie trud odpowiedzi w wątku, który jest taki sam albo podobny do kilkunastu innych, które piszą podobni do Ciebie chcący wszystkiego od razu - a nie tędy droga. Gdybym nie był pewien, że informacje na temat Twojego problemu nie można znaleźć w Google, nie pisałbym o Google. Że nie wspomnę, że o zmianie nazwy pliku traktują w co lepszym kursie PHP.
Daiquiri
Kshyhoo, naprawdę tak bywa że ludzie po prostu mają za małą wiedzę, żeby wiedzieć czego szukać w wyszukiwarce.
Joseam, fajnie że chcesz coś zrobić sam, ale może za dużo bierzesz na swoje barki? Brakuje Ci trochę wiedzy podstawowej, chyba, że to Twój sposób na naukę smile.gif.
Kshyhoo
Zgadzam się z Tobą, dlatego w pierwszej odpowiedzi dostał link z zapytaniem do Google. Wystarczyło trochę chęci. Jestem na tym Forum od 8 lat i nauczyłem się, że należy dawać wędkę a nie rybę, co niniejszym uczyniłem.
joseam
Daiquiri, dziękuję że się o mnie martwisz, ale z php bawię się od roku i po prostu kiedyś musiałem wyjsć dalej. napisałem własnie autorski panel administracyjny strony smile.gif Kshyhoo, nie dostaje wszystkiego na tacy i powiem Wam , ze poradziłem sobie sam biggrin.gif Zresztą dział z sakiewką nie potrzebny mi bo mam kumpla co pomaga mi za free ale nie zawsze chcę go męczyć, jezeli wiem, ze na forach też mogę otrztymać pomoc - nie koniecznie musieliście wysilać się w święta smile.gif
Ale mam jeszcze jedno pytanie... Mam skrypt:
$pobrano = $dane['top_download'];
if($pobrano == 1) {
$glos = "osoba";
} elseif ($pobrano == 2 || $pobrano == 3 || $pobrano == 4 || $pobrano == 22 || $pobrano == 23 || $pobrano == 24 || $pobrano == 44) {
$glos = "osoby";
} else {
$glos = "osób";
}
no i wiadmo, nie bede wypisywał po kolei wszytkich liczb . Nie można zastapić liczbę * ? np: $pobrano == *4 co bedzie znaczyło, ze wszystkie dwucyfrowe liczby kończące sie na 4 mają mieć przyrostek osoby? Myślałem o tablicy, ale tam tez by trzebabyło uzupełniac liczby. Na pewno jest szybszy sposób smile.gif
Kshyhoo
Używaj BB-code.
  1. function glosy($ile) {
  2. if ($ile==1) return "głos";
  3. if ($ile%10>1 and $ile%10<5) return "głosy";
  4. return "głosów";
  5. }
joseam
o, dzieki biggrin.gif a co z liczbami 12, 13 i 14? One wyjątkowo będą miały końcówkę "głosów" a nie "głosy". Jest to tu uwzględnione? smile.gif
Kshyhoo
Sprawdź smile.gif
joseam
No oki, narazie działa jak chciałem . DziękI smile.gif Ale jeszcze na pewno nie raz się spotkamy na tym forum , tym bardziej, ze nie wiem, jak połączyć chcek z plikiem , bo chciałem zrobić usuwanie zdjęć z galerii za pomocą checked biggrin.gif Szukałem juz po google i nic nie kumam stamtąd sad.gif
Kshyhoo
Międzyczasie zostałem Opiekunem, więc upominam o zasadach: używanie bb-code.
Co do usuwania plików z dysku za pomocą checkbox, nie załączyłeś kodu, którym wyświetlasz grafiki. Przestudiuj sobie kod:
  1. <?php
  2. $katalog = opendir("./");
  3. while (false !== ($plik = readdir($katalog))) {
  4. if ($plik<>"." and $plik<>".." and $plik<>"index.php") {
  5. $lista[md5($plik)]=$plik;
  6. }
  7. }
  8. closedir($katalog);
  9.  
  10. if (isset($_POST["usun"])) {
  11. for ($i=0;$i<count($_POST["usun"]);$i++) {
  12. if (isset($lista[$_POST["usun"][$i]])) {
  13. unlink($lista[$_POST["usun"][$i]]);
  14. unset($lista[$_POST["usun"][$i]]);
  15. }
  16. }
  17. }
  18.  
  19. echo '<form action="index.php" method="post"><div>';
  20. foreach($lista as $plik) {
  21. echo '<input type="checkbox" name="usun[]" ';
  22. echo 'value="'.md5($plik).'" />'.$plik.'<br />';
  23. }
  24. echo '<input type="submit" value=" usuń " /></div></form>';
  25. ?>
joseam
wooow kosmos haha biggrin.gif rzeczywiście przedszkole jak dla mnie biggrin.gif
To usuwanie to bedzie działało tak, z z bazy wyświetla rekordy. Tylko własnie jak skojarzyć tytł zdjęcia czyli value z check box'em smile.gif
Dziś jeszcze mnie olśniło, że chciałbym zrobić listę artystów taką, że wyciąga do selecta wszystkich artystów z bazy kolumny artist , ale tylko jeden raz. W sensie, ze jak powtarza się ten sam artysta, to juz go omija. Da się to jakoś zrobić za pomocą LIMIT = 1? Tak, że
  1. $read = mysql_query('SELECT artist FROM custom_pages [i gdzies tu władowac LIMIT = 1, tak aby nie wyswietlało juz tych artysów których wymieniło juz raz]);
Wiem, że marudze, ale wiem tez, ze na pewno da sie to jakoś prosto zrobić bez jakichś tam funkcji (chyba...) haha biggrin.gif
ctom
manual: MySQL -> GROUP BY
joseam
Dzięki biggrin.gif własnie przed chwilą tak samo zrobiłem i miałem napisać, że sobie poradziłem biggrin.gif Jeszcze raz dzięki ^.^
Tylko, że zastosowałem to tak:
  1. $wczytaj = mysql_query("SELECT artysta FROM custom_pages GROUP BY artysta ORDER BY artysta");

Problem pojawia się w tym, ze mam kilka kolumn z artystami.
artysta, artysta2, artysta3 i artysta4 i terach chce, zeby pobierało ich wszystkich, grupowało i wyświetlało w <select><option>Artysta</option></select>
ctom
a widzisz bo jakbyś najpierw pomyślał jak ta strona będzie wyglądała od zaplecza wziął ołówek i na kartce rozpisał ... to byś nie miała problemu :-)

podpowiedź:
tabela : artysta (id, nazwaArtysty)
tablea: custom_pages ( id, artysta_id, ..... )

robisz mysql->select z T:artysta i masz wszystkich bez grupowania i mielenia

no ale teraz to kombinuj ....
joseam
Oho, zaczyna się (jak dla mnie) wyższa szkoła jazdy biggrin.gif haha tzn tak, ja wczesniej ręcznie wpisywałem artyste do inputa. Może ja pokaze stronę, którą tak namiętnie robię: http://college-of-music.net/
I to jest tak, ze wiersz w tabeli custom_pages zawiera id, odłsuch , pare innych pierdół, artysta, artysta4, artysta2, artysta3
Własnie o to mi chodziło, żeby najepierw zmielić artystów np do osobnych zmiennych, później to wcisnąc w jakąś funkcję ktora je połączy i pogrupuje i dopiero to wrzucić do <select></select> biggrin.gif ta strona juz od 2009 funkcjonuje, ale dopiero teraz zacznąłe się bawić w formularze dodawania nowego aranżu hehe smile.gif
ctom
każda ta "custom_pages" ma INDYWIDUALNEGO artystę czy może mieć kilku ?
joseam
kazdy wiersz czyli custom_pages ma swoje id, swojego artystę lub artystów jezeli jest ich wiecej do jednego utworu (np. artysta = Dj. Antoine, artysta2 = Mad Mark i już jest dwóch) , ma swój tytuł, swoj obrazek itd. Nie raz komórki artysta2, artysta3 i artysta4 sa puste, poniewaz utwór ma tylko jednego wykonawcę - wiadomo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.