Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][SQL][PHP]SQL pobranie bez pustych rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
asall
  1. $zapytanie=sql_select("SELECT id, filmy, nazwa FROM wpisy ORDER BY id desc");

wywołam to

po przez

1. $zapytanie[1][0];

jak ograniczyć (jeżeli wywołuje to w pętli) do rekordów mających pełne pole nazwa ?

próbowałem dodać WHERE nazwa NOT null

ale wywala mi

ERROR w zapytaniu!
Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, null given in
com
to nie lepiej skonstruować bazę żeby nazwa była not null? poza tym co to jest sql_select questionmark.gif jeśli to jest array to możesz wyeliminować puste rekordy http://www.php.net/manual/en/function.array-filter.php
Damonsson
  1. WHERE nazwa IS NOT NULL

IS zgubiłeś
com
@up fakt ale poco wgl dodawać takie rekordy skoro potem ich się nie używa itak biggrin.gif
Damonsson
Gość, który nie umie napisać prostego polecenia w MySQL, zrobi refaktoryzację bazy danych. Chciałbym mieć taką wiarę w ludzi wink.gif
com
masz rację, było by zbyt pięknie smile.gif
asall
Dziękuję za pomoc Lkingsmiley.png + lekkie wyśmianie mojej niewiedzy , życze także dalszych sukcesów na drodze zawodowej gdyż mam nadzieje że podobnie jak w programistyce są panowie żyletami intelektu w każdej innych z dziedzin życia. closedeyes.gif closedeyes.gif closedeyes.gif
com
Nikt tu się nie wyśmiewał twojej nie wiedzy, ale swoja droga jakbyś wpisał w google NOT null, to nawet byś nas o to nie zapytał bo sam byś znalazł odpowiedź, a forum jest do rozwiązywania prawdziwych problemów a nie braków w wiedzy manualowej wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.