Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak rozwiązać problem?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Śledzior
Witam, jestem nowy na forum (nie mniej jednak ostatnimi czasy często z niego korzystałem), więc witam wszystkich!

Mam do Was prośbę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu z którym się już dość długo zmagam.
Pierwsze pytanie (jak to ugryźć): chce, żeby użytkownik mógł uploadować swoje pliki na serwer (format xls itp) a następnie z danych z excela byłby rysowany wykres. I teraz nie wiem jak to zrobić, czy najpierw wczytać i przerzucić dane do mysql (z tym, że danych z każdego pliku excela jest dość dużo bo w granicach 60tys wierszy (2-3 kolumny) i nie bardzo wiem czy jest to fizycznie możliwe aby np dla dużej ilości użytkowników to zrobić (każdy użytkownik po 1-5 plików maksymalnie).

Czy lepszą metoda jest zrobienie tylko wczytania pliku i na bieżąco konwertować dane do wykresu? Tylko z tej strony znowu nie wiem jak zrobić, żeby użytkownik mógł wybrać powiedzmy 1 plik z 5 i wtedy dane były wrzucane do wykresu.

Co sądzicie o tych rozwiązaniach? Może macie jakieś lepsze pomysły??

Pozdrawiam i liczę na jakąś podpowiedź z Waszej strony!
rad11
Upload plikow, Zapis i odczyt arkuszy kalkulacyjnych, Program do arkuszy

Wystarczy zapytać wujka Googla, a on Ci w wiekszosci odpowie
Śledzior
Cytat(rad11 @ 28.12.2013, 22:01:15 ) *
Upload plikow, Zapis i odczyt arkuszy kalkulacyjnych, Program do arkuszy

Wystarczy zapytać wujka Googla, a on Ci w wiekszosci odpowie

Super, tylko nie pytałem jak wczytać pliki tylko która metoda będzie lepsza ;p
Damonsson
Jeśli chcesz dać możliwość jakiejś edycji online, to możesz robić zapis do bazy. Ale jeśli domyślnie zakładasz, że user zawsze będzie uploadował swój nowy xls, to po co do tego bazę jeszcze wykorzystywać? PHPExcel zrobi całą robotę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.