Tamaki
28.12.2013, 22:50:52
Witam,
Mam poważny kłopot z zapisem danych z formularza do pliku tekstowego. Kod musi być dobry, ponieważ sprawdzałam już w bardzo wielu źródłach i próbowałam na różne sposoby, jednak wciąż nic się nie dzieje przy próbie zapisu. Z odczytem za to nie ma żadnych problemów. Jeśli ktoś byłby w stanie pomóc to będę ogromnie wdzięczna.
$dane = $_POST["kolor"];
$file = "kolor.txt";
Ten kod działa:
$file = "kolor.txt";
echo($dane) wyświetla mi poprawną wartość. Nawet gdy zamienię $dane na dowolny tekst również zapis nie działa :<
Kshyhoo
28.12.2013, 23:02:03
Pierwszy kod działa.
To pewnie problem z formularzem?
Tamaki
28.12.2013, 23:29:22
W formularzu jest przycisk typu "button", poprawnośc wprowadzonych danych jest sprawdzana przez onclicka w js, po czym typ przycisku zmieniany jest na "submit" w linijce document.forms[0].submit(); Spróbowałam pominąć sprawdzanie i od razu dać przyciskowi "submita" jednak niestety nie przyniosło to rezultatów...
Tamaki
28.12.2013, 23:33:48
Hmmm, poza tym tak jak napisałam, nawet po zmianie $dane na dowolny tekst (bez przypisywania wartości pobranej z formularza) skrypt nie działa. A więc nie może to być winą formularza..
Turson
28.12.2013, 23:38:47
$dane = $_POST['kolor']
file_put_contents('kolor.txt', $dane);
Tamaki
28.12.2013, 23:51:47
Niestety teraz wywala mi błąd:
Parse error: syntax error, unexpected 'file_put_contents' (T_STRING) in /home/vhosts/mojepodroze.eu5.org/przejsciowy.php on line 19
Turson
28.12.2013, 23:52:53
Bez przesady, że nawet braku średnika po $dane nie dojrzysz
Kshyhoo
28.12.2013, 23:56:52
<?php
$_POST["kolor"] = 'red';
$dane = $_POST["kolor"];
$file = "kolor.txt";
?>
Może teraz ruszy
Tamaki
28.12.2013, 23:58:16
Wybacz, zmęczona już jestem, bo siedzę nad tym projektem od kilkunasu godzin, a na takiej pierdole się zacięłam. Poprawiony kod również nie działa. Nie mam bladego pojęcia co jest nie tak, skoro teoretycznie poprawnie napisane skrypy nie działają. Działa mi natomiast wyświetlanie z pliku. Postanowiłam rozwiązać swój problem przy użyciu mysql'a, chociaż nie ukrywam, że wolałabym rozwikłać to w php.
Tamaki
29.12.2013, 00:03:29
@Kshyhoo, niestety to także nie przyniosło rezultatu. Wciąż dzieje się nic. Nie wiem czy to wina po stronie serwera, ale raczej wątpliwe, skoro wszystko inne działa. Wpisany wczesniej tekst w kolor.txt wciąz jest ten sam i nic się nie zmienia. To samo w przypadku pustego pliku.
Kshyhoo
29.12.2013, 00:10:33
Pewnie masz rację, bo u mnie się zapisuje.
Przestudiuj ten kod:
function v($value) {
}
if($_GET['action'] == 'add') {
if(!empty($_POST['value'])) { $value = v($_POST['value']);
} else {
$data = $value;
} else {
$data[] = $value;
}
echo (file_put_contents
($path, $data, LOCK_EX
) ?
'zapisano' : 'nie zapisano'); } else {
// uhm fail read file?
}
}
} else {
echo '<form action="?action=add" method="post"><input name="value"><input type="submit"></form>'; }
}
Tamaki
29.12.2013, 00:11:30
No pięknie.. Okazało się, że na innym serwerze wszystko śmiga w pierwotnej wersji. Taka złośliwość rzeczy martwych, która potrafi zatruć człowiekowi życie na parę ładnych godzin

Cóż, wielkie dzięki w takim razie za zaangażowanie
Kshyhoo
29.12.2013, 00:16:14
Polecamy się na przyszłość

Lepiej się zarejestruj...
Turson
29.12.2013, 00:16:59
Może plik nie ma uprawnień do edycji... Sprawdź chmod
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.