Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Zliczenie użytkowników na stronie i przetworzenie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gromosław
Witam, mam tabelę w bazie danych, do której sa wrzucane osoby które są aktualnie online. No i dodaję im z ISO kod kraju, no i np. mamy kogoś z JP - Japonia (4 osoby), no i PL - Polska (3 osoby), no i muszę policzyć ile w tabeli jest osób z danym kodem ISO no i teraz nie wiem co dalej, dlatego, bo muszę później wypełnić w zależności jak np jest 1-50 osób, to zmienia się kolor na mapie Polski na jasno zielony, no i np. z Japonii mamy 52 osoby, to zmienia się na jaskrawą zieleń. No i mogę to np zrobić za pomocą JS, ale jak zrobić to, aby gdzieś zapisać sobie ile jest osób z danego kraju, no i wgrać to i tylko pętlą w JS zrobić aby zmieniało kolory w zależności od liczby osób. Ma ktoś jakiś pomysł? Mogę wyjasnić jeśli niezrozumiale napisałem.
kristaps
Mapa jest w postaci pliku graficznego? Poleć ifami i podmieniaj obrazy, ewentualnie wartości css - trudno powiedzieć jak to rozwiązałeś.
gromosław
Cytat(kristaps @ 29.12.2013, 23:03:43 ) *
Mapa jest w postaci pliku graficznego? Poleć ifami i podmieniaj obrazy, ewentualnie wartości css - trudno powiedzieć jak to rozwiązałeś.

Kurde nie napisałem, jest to plik SVG, dlatego JS mogę sobie modyfikować styl i walnąć tylko mu fill, ale nie wiem jakim językiem zgrać to i gdzieś wrzucić, aby później JS sobie ściągnąć i tylko pętlą jechać iso_codes[i$] po kolei sprawdzać jaka wartość i ifem modyfikować styl kraju na SVG po ID.
kristaps
Jeżeli SVG, to wszystko masz na tacy. Nie rozumiem pytania: "[...]ale nie wiem jakim językiem zgrać to i gdzieś wrzucić, aby później JS sobie ściągnąć ", php/cron, wystarczy.
gromosław
Nie rozumiem, co mam na tacy? Zgrać to ile osób jest skąd, to zrobię w PHP, a później jak mam wypełnić kolorem dany kraj?
To, że PHP wystarczy do zgrania danych i zliczenia z jakiego kraju ile jest osób, to ja wiem, ale jak zrobić to, aby później JS mógł odczytać te dane? Bo JS będzie ustawiać fill dla elementów SVG.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.