Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] pętla zmieniająca tekst na inny w stringu dla każdego wiersza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thepanone
Chciałbym napisać program, który zrobi rzecz następującą:
1. pobierze zawartość pliku tekstowego i każdy kolejny wiersz zapisze w każdym kolejnym elemencie tablicy stringów
2. dla każdego kolejnego elementu tablicy sprawdzi czy w stringu występuje zadany fragment tekstu
2a. jeśli występuje to zamieni inny fragment tekstu w tym stringu na podany
2b. jeśli nie występuje to idzie dalej

Powiedzmy, że pkt 1 jest już wykonany i mam w tablicy zawartość pliku
załóżmy, że mam tablicę stringów pięcioelementową $tablica

wykorzystuję funkcje:
preg_match - do sprawdzenia czy w wierszu występuje fragment tekstu
preg_replace - do zamiany fragmentu tekstu na inny w tym stringu
  1. for ( i = 0, i < 5, i ++ )
  2. {
  3. if (preg_match("abc", $tablica[i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "abc"
  4. {
  5. $tablica[i]= preg_replace(111, 555, $tablica[i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 111 na 555
  6. }
  7. else
  8. {
  9. if (preg_match("def", $tablica[i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "def"
  10. {
  11. $tablica[i]= preg_replace(111, 666, $tablica[i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 111 na 666
  12. }
  13. else
  14. {
  15. if (preg_match("ghi", $tablica[i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "ghi"
  16. {
  17. $tablica[i]= preg_replace(111, 777, $tablica[i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 111 na 777
  18. }
  19. }
  20. }
  21. }
  22.  

proszę pomóc mi ten kod uczłowieczyć. W zasadzie wiem co mam użyć, ale jak to poskładać w kupę to już niestety nie.
mar1aczi
Bardziej:
  1. for ( i = 0, i < 5, i ++ )
  2. {
  3. if (preg_match("abc", $tablica[i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "abc"
  4. {
  5. $tablica[i]= preg_replace(111, 555, $tablica[i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 111 na 555
  6. }
  7. elseif (preg_match("def", $tablica[i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "def"
  8. {
  9. $tablica[i]= preg_replace(111, 666, $tablica[i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 111 na 666
  10. }
  11. elseif (preg_match("ghi", $tablica[i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "ghi"
  12. {
  13. $tablica[i]= preg_replace(111, 777, $tablica[i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 111 na 777
  14. }
  15. }
thepanone
Po odpaleniu skryptu z plikiem tekstowym nie dzieje się nic. Proszę o wskazówkę.
  1. <?php
  2. $tablicapliku = file("plik.txt");//wczytanie całego pliku w tablicę. Każdy wiersz jako osobny element tablicy. plik ma 15 wierszy
  3. $a = "/aaa/";
  4. $b = "/bbb/";
  5. $c = "/ccc/";
  6. $d = "/ddd/";
  7. $e = "/eee/";
  8. $zero = "/000/";
  9. $jeden = "/111/";
  10. $dwa = "/222/";
  11. $trzy = "/333/";
  12. $cztery = "/444/";
  13. $piec = "/555/";
  14.  
  15. for ( $i = 0; $i < 15; $i ++ )
  16. {
  17. if (preg_match($a, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "abc"
  18. {
  19. $tablicapliku[$i]= preg_replace( $zero, $jeden , $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 111
  20. }
  21. elseif (preg_match($b, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "/bbb/"
  22. {
  23. $tablicapliku[$i]= preg_replace($zero, $dwa, $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 222
  24. }
  25. elseif (preg_match($c, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "/ccc/"
  26. {
  27. $tablicapliku[$i]= preg_replace($zero , $trzy, $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 333
  28. }
  29. elseif (preg_match($d, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "/ddd/"
  30. {
  31. $tablicapliku[$i]= preg_replace($zero, $cztery, $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 444
  32. }
  33. elseif (preg_match($e, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "eee"
  34. {
  35. $tablicapliku[$i]= preg_replace($zero, $piec, $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 555
  36. }
  37. }
  38. ?>

plik.txt

aaa xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 000
bbb xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 000
ccc xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 000
ddd xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 000
eee xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 000
fff xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 000

edit: nie wiedziałem, że kliknięcie podziękowania oznacza załatwienie problemu w temacie. Musze założyć nowy temat bo nikt tu już nie zaglądnie. W razie co to proszę o usunięcie jednego z tematów
Kshyhoo
Cytat(thepanone @ 1.01.2014, 20:35:54 ) *
edit: nie wiedziałem, że kliknięcie podziękowania oznacza załatwienie problemu w temacie. Musze założyć nowy temat bo nikt tu już nie zaglądnie. W razie co to proszę o usunięcie jednego z tematów

Człowieku, 1 stycznia wymagasz, żeby ludzie na rzęsach pomagali w pisaniu skryptów? Daj ludziom odpocząć i sam wykaż się inicjatywą...
thepanone
a czy je domofonem dzwonie po ludziach? Nie zgłaszam zastrzeżeń, że nikt mi nie odpisuje w po 2 minutach, tłumaczę się dlaczego zakładam nowy temat.

Nikt tu nie wejdzie bo temat jest oznaczony jako załatwiony (żółty).
com
No chyba nie, bo nie takie zasady panują na tym forum, a jak już sam nie potrafisz rozwiązać tego błędu to pytasz o to google ono zna odpowiedź, a jak nie zna to przychodzisz do nas a nie na odwrót wink.gif
Kshyhoo
Liczysz, że ktoś zrobi wszystko za Ciebie? Dlaczego to piszę?
Cytat(thepanone @ 1.01.2014, 20:35:54 ) *
Po odpaleniu skryptu z plik2.php przeglądarka zgłasza dwa błedy:
1. Warning: Unknown: failed to open stream: No such file or directory in Unknown on line 0
2. Fatal error: Unknown: Failed opening required 'C:/wamp/www/folder/plik2.php' (include_path='.;C:\php\pear') in Unknown on line 0

1. Użyj translatora Google, żeby przetłumaczyć treść komunikatu a dowiesz się, dlaczego masz ten błąd. Jeżeli nie znasz podstaw angielskiego, to musisz to nadrobić, bo nazwy funkcji są po angielsku.
2. Sprawdź wpierw, co zwraca pobranie danych z pliku, np. tak:
  1. var_dump($tablicapliku[$i]);

Wyciągnij wnioski, popraw kod i wróć, jeżeli będziesz potrzebował pomocy, ale z prawdziwymi problemami.
thepanone
składnia poprawiona. Skrypt nie modyfikuje mi pliku tekstowego. Proszę o wskazówkę.
  1. <?php
  2. $tablicapliku = file("plik.txt");//wczytanie całego pliku w tablicę. Każdy wiersz jako osobny element tablicy. plik ma 15 wierszy
  3. $a = "/aaa/";
  4. $b = "/bbb/";
  5. $c = "/ccc/";
  6. $d = "/ddd/";
  7. $e = "/eee/";
  8. $zero = "/000/";
  9. $jeden = "/111/";
  10. $dwa = "/222/";
  11. $trzy = "/333/";
  12. $cztery = "/444/";
  13. $piec = "/555/";
  14.  
  15. for ( $i = 0; $i < 15; $i ++ )
  16. {
  17. if (preg_match($a, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "abc"
  18. {
  19. $tablicapliku[$i]= preg_replace( $zero, $jeden , $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 111
  20. }
  21. elseif (preg_match($b, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "/bbb/"
  22. {
  23. $tablicapliku[$i]= preg_replace($zero, $dwa, $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 222
  24. }
  25. elseif (preg_match($c, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "/ccc/"
  26. {
  27. $tablicapliku[$i]= preg_replace($zero , $trzy, $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 333
  28. }
  29. elseif (preg_match($d, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "/ddd/"
  30. {
  31. $tablicapliku[$i]= preg_replace($zero, $cztery, $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 444
  32. }
  33. elseif (preg_match($e, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "eee"
  34. {
  35. $tablicapliku[$i]= preg_replace($zero, $piec, $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 555
  36. }
  37. }
  38. ?>

plik.txt

com
wszytko pięknie tylko gdzie zapisujesz do tego pliku?
thepanone
ekstra, wreszcie prawie to działa. jest jeszcze jeden problem

dodałem ostatnich 5 linijek kodu, skrypt wygląda tak :
  1. <?php
  3.  
  4. $a = "/aaa/";
  5. $b = "/bbb/";
  6. $c = "/ccc/";
  7. $d = "/ddd/";
  8. $e = "/eee/";
  9. $zero = "/000/";
  10. $jeden = "/111/";
  11. $dwa = "/222/";
  12. $trzy = "/333/";
  13. $cztery = "/444/";
  14. $piec = "/555/";
  15.  
  16. for ( $i = 0; $i < 15; $i ++ )
  17. {
  18. if (preg_match($a, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "aaa"
  19. {
  20. $tablicapliku[$i]= preg_replace( $zero, $jeden , $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 111
  21.  
  22. }
  23. elseif (preg_match($b, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "/bbb/"
  24. {
  25. $tablicapliku[$i]= preg_replace($zero, $dwa, $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 222
  26. }
  27. elseif (preg_match($c, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "/ccc/"
  28. {
  29. $tablicapliku[$i]= preg_replace($zero , $trzy, $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 333
  30. }
  31. elseif (preg_match($d, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "/ddd/"
  32. {
  33. $tablicapliku[$i]= preg_replace($zero, $cztery, $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 444
  34. }
  35. elseif (preg_match($e, $tablicapliku[$i])) //jeśli występuje w wierszu fragment "eee"
  36. {
  37. $tablicapliku[$i]= preg_replace($zero, $piec, $tablicapliku[$i]);//to zastąp w tym wierszu fragment 000 na 555
  38. }
  39. }
  40. //zamiana tablicy w string
  41. $string = implode($tablicapliku);
  42. //zapisanie nowej tablicy i zamkniecie pliku
  43. $ciagzapisu = $string;
  44. $usun = fopen("plik.txt",'wb');
  45. fwrite($usun, $ciagzapisu);
  46. fclose($usun);
  47. ?>

natomiast rezultat jest taki:

aaa xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx /111/
bbb xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx /222/
ccc xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx /333/
ddd xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx /444/
eee xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx /555/
ddd xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx /444/
eee xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx /555/

czyli w efekcie zamienia jak trzeba ale dodaje znaki "/", które musiałem dodać przy definicji zmiennych bo interpreter krzyczał, że ich potrzebuje: preg_replace(): Delimiter must not be alphanumeric or backslash.

Jak się ich pozbyć tylko w tych miejscach, które skrypt dodał?
com
bo tego wymagał 1 parametr czyli pattern a nie to na co zamieniasz, manual http://pl1.php.net/preg_replace

http://ideone.com/Klx1Ze
thepanone
wszystko gra tak jak chciałem

...lecz i tak wszystko na marne

w rzeczywistości mam spory plik xml, który po otwarciu w edytorze tekstowym lub w dreaweaverze jest poczochrany bez stałej ilości wierszy . Otworzyłem go w jakimś viewerze xml online, tam ładnie mi go powierszował, zapisałem to jako .txt, poprzestawiałem z Twoją pomocą powyższym skryptem PHP tak jak chciałem, ale teraz ten plik txt po zamianie na .xml generuje w przeglądarce taki błąd:

"Nie można wyświetlić strony XML
Nie można przeglądać wejścia XML przy użyciu arkusza stylów . Popraw błąd, a następnie kliknij przycisk Odśwież lub spróbuj ponownie później.

--------------------------------------------------------------------------------

Nieprawidłowa wartość na najwyższym poziomie dokumentu. Błąd podczas przetwarzania zasobu 'file:///C:/Documents and Setting...

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?> "

w zasadzie to już całkiem nowy wątek, ale jeśli wiesz co z tym fantem teraz zrobić to nie czuł bym się jak frajer.
com
skoro to xml to raczej powinieneś tego użyć http://us2.php.net/manual/pl/refs.xml.php tam jest odczyt i zapis itp wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.