Nie wiem czy to bardziej do przedszkola czy do działu o frameworkach, ale dałem tutaj - jak zły dzial to poprosze o przeniesienie.
Kupiłem książke z helionu o yii framework i mam dziwny problem - nie chce mi wykonać prostego kodu, tylko wyświetla informacje - przykładowe 2 kody:
<?php class FormularzdaneController extends CController { public function actionIndex() { if($_POST['wyslano'] == 'tak') { $Polaczenie = Yii::app()->db; $Zapytanie = $Polaczenie->createCommand('INSERT INTO osoby (imie,nazwisko) VALUES (:imie,:nazwisko)'); $Zapytanie->bindParam(":imie",$_POST['imie'],PDO::PARAM_STR); $Zapytanie->bindParam(":nazwisko",$_POST['nazwisko'],PDO::PARAM_STR); $Zapytanie->execute(); } echo '<form action="formularzdane" method="post"> Imię: <input type="text" name="imie" /><br /> Nazwisko: <input type="text" name="nazwisko" /><br /> <input type="hidden" name="wyslano" value="tak" /> <input type="submit" value="Dodaj" /> </form>'; } } ?>
błąd: Undefined index: wyslano z oznaczeniem na czerwono: if($_POST['wyslano'] == 'tak')
Po wyłączeniu trybu developerskiego mam error 500 z tym samym kodem.
Wiem czego tyczy błąd jednak nigdy brak zmiennej (bo będzie ona dopiero po wypelnieniu formularza) nie powodowało że nie wyświetał się formularz:
http://scr.hu/0anw/4n6g0
Doszłem już do 2 formularza i jest taki sam problem, więc proszę o pomoc.