Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Pytanie ws wydajnosci struktury db
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Koldy
Witajcie,

mam malutkie pytanko dotyczące tworzenia bazy danych, mianowicie mam dwa dzialy, dajmy na to ze to są:

- Poradniki
- Recenzje

i teraz, moglbym wykonac jedną tabele w bazie danych np o nazwie Articles (dla przykladu) i trzymac i to i to w jednej tabeli, czy moze lepiej stworzyc dwie tabele i wydaje mi sie ze byla by to lepsza opcja względem wydajności, gdyz gdy wchodzimy w daną kategorie to wczytuje to wszystko z mniejszej ilosci rekordow, jedyny mankament jest taki ze beda istnialy praktycznie dwie takie same tabele w DB, jaka jest wasza opinia?
memory
Jedna tabela jeżeli struktura jest taka sama. Następnie w zapytaniu używasz klauzuli WHERE
Koldy
wiem jak je przefiltrować, ale chodzi mi o to ze chyba bardziej wydajne by bylo wczytanie wszystkiego po kolei, niz przepatrywanie czy aby ten rekord spelnia kryteria.

np.
kiedy pierwsza kategoria bedzie miec 50 tematow i 2 kategoria bedzie miec 50 tematow to daje 100 rekordow w tabeli, a tak to ewentualne przeszukiwania, czy selekcja danych rekordow dziala na 50 rekordach, nie 100, wiec wydaje mi sie ze w kwesti wydajnosci i rozwoju lepszą opcją jest stworzyć 2 tabele, czyż nie?
ctom
przy takich ilościach mi musisz się aż tak martwić ... przy 50M rekordów mógłbyś wink.gif

ale jeśli tak myślisz nad praktycznym zastosowaniem i rozwojem to może zrobić sobie to tak:

T: rodzaje ( id, nazwa )

T: artykuly (id, rodzaje_id , ....)
Koldy
Po prostu nie lubie czegoś robić na odwal jak to mówią, wole się pogłowić, ale chce, żeby to działało tak jak ma działać i oczywiście jak najwydajniej może, wiadomo, że od razu nie będzie 10mln rekordów, ale kto wie co bedzie w przyszłości, a przezorność oszedzi mi zawrotów głowy, przynajmniej.

Dzięki za odpowiedzi, macie pomógł obydwoje za wkład
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.