Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Czy google nauczyło się czytać JS?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maviozo
Do tej pory do zabezpieczenia przed ściąganiem maila, czy nr telefonu używałem jakiegoś prostego JS, by danych tych nie było wprost w kodzie HTML, tylko by generował to JS.
Tymczasem dzisiaj odkryłem, że zarówno nr telefonu i mail normalnie widnieje w wynikach wyszukiwania google. Chyba się coś zmieniło, bo wcześniej tego nie znajdował.
A stosowałem proste sztuczki typu document.write jak i umieszczenie treści przez .html w jQuery. Obie te treści google znalazło i wstawiło w wyniki.
Gdybym jednak chciał to obejść, to jak? Opóźnienie po wczytaniu? Chodzi naturalnie o to, by użytkownik nie miał żadnych utrudnień w odnalezieniu tych danych a jednak by scrappery miały jakoś pod górkę.
fate
jaka mam wpisac fraze zeby to znaleźć?
Moze google powiazalo jakies informacje a nie odczytalo bezposrednio tam gdzie myslisz
timon27
Ja mam maile w obrazku..
Jeśli nie chcesz utrudniać użytkownikom to tylko zamień małpę na obrazek.
Numer telefonu może być w obrazku bo i tak go przepisują do telefonu.
kamil4u
Cytat
Czy google nauczyło się czytać JS?

Raczej tak - już wczęśniej czytałem gdzieś, że boty Google zaczynają sobie radzić z JS czy flash-em. Nie jest to w 100% pewne info, ale prawdopodobnie tak jest.

Co do dalszej części Twojego pytania to już Ci odpowiedział ~timon27 . Tak naprawdę pomału nie ma już dobrych sposobów na Google. Boty widzą to co człowiek i musisz się z tym pogodzić, gdyby tak nie było to w internecie znalazłoby się sporo syfu( już jest, a tak to by top 10 był już całkiem niezgodny z rzeczywistością )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.