Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] HTACCESS, mod_rewrite
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
heaton124
Witam.
Piszę z nietypowym chyba problemem, bo przeszukałem całą pierwszą stronę google pod kilkoma frazami i nic nie znalazłem wink.gif

Do rzeczy. Nie mogę utworzyć przyjaznych linków. W httpd.conf jest linijka
Cytat
LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so
więc chyba tam wszystko okej.
Na początek chcę chociaż zmienić coś takiego. W pliku .htaccess próbowałem chyba wszystkiego, m.in:

Cytat
RewriteEngine On
RewriteRule about.php about

Cytat
RewriteEngine On
RewriteRule ^about.php$ about

Cytat
RewriteEngine On
RewriteRule ^about\.php$ about

a nawet zwyczajnie
Cytat
RewriteEngine On
RewriteRule ^about.php$ abouut.php

Próbowałem też działać z RewriteBase (mimo że wszystko znajduje się w jednym folderze) i też nic. Po prostu nic się nie wyświetla, żaden z tych adresów nie odpowiada ani nic. Co robię źle?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Turson
Pierwszy link to jak chcesz, żeby było, a drugi to jak teraz jest, a z tego co widzę to piszesz na odwrót
Kod
RewriteRule ^about$ about.php [L]
heaton124
Turson - po pierwsze, dzięki za odpowiedź.
Po drugie - napisałem, że w pierwszym linku raczej wszystko okej po to, żeby uniknąć ewentualnych pytań co do pliku httpd.conf
Po trzecie - próbowałem tak wcześniej też. Dzieje się to samo (czyli nic). Mam wrażenie że strona w ogóle nie reaguje na zawartość pliku. Gdy wpisałem do niego jakieś bzdury (linijka spamu), nic się nie zmieniło. Wszystko ciągle tak samo.

EDIT:
Problem wynikał oczywiście z mojej głupoty. Nazwa mojego pliku to było .htaccess.txt zamiast .htaccess, a przez windowsowe ustawienia tego nie widziałem, dopiero przez przypadek zauważyłem to w FileZilli.
Dzięki za pomoc, można zamknąć temat czy coś tam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.