Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: aktywacja konta przez mail
Forum PHP.pl > Forum > PHP
peklo
witam
Mam taki stary skrypt do aktywowania konta przez link na mailu. Mam takie pytanie czy jest on w miarę bezpieczny? I drugie jak w łatwy sposób mogę go zmianić na PDO.
Z góry dziękuje
  1. <?php
  2. mysql_connect("localhost", "root", "") or die(mysql_error());
  3. mysql_select_db("tmpraca") or die(mysql_error());
  4. if(isset($_GET['username']) && !empty($_GET['username']) AND isset($_GET['active_key']) && !empty($_GET['active_key'])){
  5. $username = mysql_escape_string($_GET['username']);
  6. $active_key = mysql_escape_string($_GET['active_key']);
  7.  
  8. $search = mysql_query("SELECT username, active_key, aktywny FROM users WHERE username='".$username."' AND active_key='".$active_key."' AND aktywny='0'")
  9. $match = mysql_num_rows($search);
  10.  
  11. if($match > 0){
  12. mysql_query("UPDATE users SET aktywny='1' WHERE username='".$username."' AND active_key='".$active_key."' AND aktywny='0'") or die(mysql_error());
  13. echo '<div class="statusmsg">Dziękujemy. Twoje konto został aktywowane, możesz się już zalogować</div>';
  14. }
  15. else{
  16. echo '<div class="statusmsg">Wystąpił błąd w aktywowaniu konta</div>';
  17. }
  18.  
  19. }
  20. else{
  21. echo '<div class="statusmsg">Wystapił błąd w aktywowaniu konta,proszę spróbować ponownie</div>';
  22. }
  23. ?>
nospor
1) uzywaj BBCODE
2) Latwa zamiana na PDO? Zaplac komus kto zrobi to za Ciebie.
Mniej latwa: naucz sie PDO
peklo
no to mi pomogłeś stary smile.gif. A przynajmniej powiedz czy jest to w miarę bezpieczne
Turson
Pomógł, bo doradził.
Temat: SQL Injection Insertion poczytaj posty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.