Cytat(viking @ 2.02.2014, 09:49:29 )

Doczytaj też ciąg dalszy opisu. Co się dzieje w zależności od kontekstu (include, globalny).
Przede wszystkim bez sensu jest odpytanie w foreach (a jeszcze można podejrzewać że wszystko tworzy nowe połączenie z bazą). Wywołaj coś takiego:
echo 'SELECT * FROM `dane` WHERE ID IN('. implode($test, ',').')';
Z tego zapytania przeleć po wynikach.
Po drugie SQL injection. Puszczasz do zapytania dane bezpośrednio od użytkownika.
Po 3 rozszerzenie mysql_ jest przestarzałe i już go nie używamy. W zamian PDO albo mysqli.
Dzięki ogarnąłem new mysqli() także mam juz to poprawione...
$wynik = $db->query($zapytanie);
while ($txt = $wynik->fetch_assoc())
I śmiga

Drugi punkt raczej na dzień dzisiejszy nie bardzo wiem o co chodzi

ale to dopiero 3 tydzień nauki php/mysql

znaczy domyślam sie że przekazuję dane od użytkownika bezpośrednio do bazy

tylko jak to inaczej zrobić bezpiecznie zgodnie ze sztuką...

nie wiem korzystam z kilku darmowych kursów w internecie i ciężko cokolwiek znaleźć jakieś wzmianki o prawidłowym tworzeniu struktury jakiejś aplikacji.
Co do kodu to działa idealnie... tylko jeśli podstawię pod $test dane na sztywno... a ja chcę aby w $test były dane które zaznaczę w formularzu wcześniej gdzie wybieram które wiersze mają być edytowane za pomocą pola checkbox.
czyli mam formularz *.html Załóżmy że 1,2,3,4 to będą kolejne numery ID w tabeli dane.
Próba edycji danych zaznacz pole
<form method="post" action="edycja.php">
<th width=50>Zaznacz pole do edycji
</th> <td><input type="checkbox" name="zain[]" value="1">1
</td> <td><input type="checkbox" name="zain[]" value="2">2
</td> <td><input type="checkbox" name="zain[]" value="3">3
</td> <td><input type="checkbox" name="zain[]" value="4">4
</td>
<input type="submit" value="EDYTUJ DANE" />
I teraz zaznaczyłem załóżmy 3 i 4 klikam Edytuj Dane
I teraz formularz co odbiera dane
edycja.php
#czyli co najpierw muszę odebrać dane z $_POST pól chceckbox więc jedynym rozwiązaniem jakie znalazłem to pętla foreach
foreach($_POST['zain'] as $index=>$a)
Tylko co dalej mam z tymi danym zrobić tutaj tego nie rozumiem albo jak inaczej je odebrać... ze $_POST
Bo to co mi podałeś jak ustawie jak niżej działa świetnie:
#podłączam się do bazy i ustawiam kodowanie
$db = new mysqli('localhost', 'user', 'pass', 'dane');
$db -> query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");
$zapytanie = 'SELECT * FROM `dane` WHERE ID IN('. implode($test, ',').')';
$wynik = $db->query($zapytanie);
while ($txt = $wynik->fetch_assoc())
{
'<tr><td><input type="text" id="nazwa2" name="id" value="'.$edit['nazwa'].'" />'.$edit['nazwa'].'</td></tr>'
);
}
I potem jak zmienie dane w 3 i 4 no to wysyłam do następnego pliku php z instrukcją UPDATE do bazy??... ja to tak rozumuję... no chyba że się mylę i można to inaczej zrobić...
Chodzi mi o samą strukturę że odbieram z chceckbox takim poleceniem wstawiam te dane jako value do pola type=text a następnie wysyłam do bazy...
Tylko co w momencie jeśli tych kolumn w wierszu będę miał 30 jak sprawdzić która komórka została zmieniona

Pytań mam tak wiele że masakra

a przykłady w necie to tylko jak odebrać jak dodać a o edycji to zdawkowo wszystko omówione...
Z góry dziękuje za wyrozumiałość jak pisze głupoty ale chcę się czegoś nauczyć więc pytam jak nie wiem...

Może całokowicie źle podchodze do zagadnienia to mnie naprostujcie