Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ostatnie 30dni
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Cinamicom
Witam. Potrzbuję zrobić dynamiczną tabelkę ze statystykami z ostatnich 30 dni.

np.

02.01 - dane z tego denia
02.02 - dane z tego dnia
02.03 dane z tego dnia.

I tak 30dni.

Proszę o pomoc, dziękuje!
Kshyhoo
Tak wygląda tabela. W czym problem?
  1. <table cellspacing="0" >
  2. <tr>
  3. <td></td><td></td><td></td>
  4. </tr>
  5. <tr>
  6. <td></td><td></td><td></td>
  7. </tr>
  8. <tr>
  9. <td></td><td></td><td></td>
  10. </tr>
  11. <tr>
  12. <td></td><td></td><td></td>
  13. </tr>
Cinamicom
Bez przesady.. Chodzi mi o zrobienie ostatnich 30dni w PHP oraz wypełnienie ich.
Kshyhoo
No właśnie, bez przesady. To nie forum wróżbiarskie... Skąd dane? Baza danych, pliki, szklana kula? A Twój zalążek kodu? Tu się pomaga rozwiązywać problemy z kodem a nie odwala robotę za kogoś. Nic nie umiesz, ucz się i wracaj z problemami z kodem. Nie masz chęci się niczego nauczyć, polecamy ten dział.
Turson
W MySQL istnieje coś takiego jak "INTERVAL", więc pobierasz dane z ostatnich 30 dni a potem w pętli już je wyświetlasz
Cinamicom
Nic nie umiesz? Sfolguj kolego.

<tr>
<tr>13.02</tr>
<tr 13.03</tr>
</td>
Chodzi mi o 30 tr z datą ostatnich 30dni, to ma być dynamiczne.
Turson
Dałem już podpowiedź, więc nie wiem czego oczekujesz.
phpion
@Turson:
Tyle tylko, że modyfikowanie każdej daty spowoduje, że tabela będzie przeszukiwana sekwencyjnie. Poza tym - co jeśli wśród danych nie będzie danych na jakiś dzień? W wyniku otrzyma "dziurę" dla tego dnia.

@Cinamicom:
Oblicz datę w PHP poprzez:
  1. $date = date('Y-m-d', strtotime('-30 days')); // albo -1 month

Podstaw ją do zapytania SQL:
  1. $query = 'SELECT * FROM tabela WHERE date >= XXX';

gdzie XXX to Twoja $date. Pobieranie danych będziesz miał. Jeśli na każdy dzień będziesz miał co najmniej 1 wpis w bazie - możesz tak zostawić. Jeśli będą luki (np. brak danych za weekendy) to musisz jeszcze wygenerować tablicę z wszystkimi datami sprzed ostatnich 30 dni i po niej iterować przy wyświetlaniu danych sprawdzając dla każdego dnia czy pobrano dane z bazy na ten dzień. Jak przygotować odpowiednią strukturę danych? Kluczem niech będzie data, a wartością/wartościami statystyki (czy co to tam masz). Do tego przyda Ci się lektura grupowania wyników.
mar1aczi
@Cinamicom
Wystaw zrzut danych tej tabeli w pliku do zaimportowania.
sowiq
Cytat(Cinamicom @ 4.02.2014, 22:07:31 ) *
Nic nie umiesz? Sfolguj kolego.

<tr>
<tr>13.02</tr>
<tr 13.03</tr>
</td>

No tak to tabela w HTML na pewno nie wygląda... ohno-smiley.gif Polecam zacząć od odrobiny teorii: http://www.kurshtml.edu.pl/html/struktura_tabeli,tabele.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.