Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Ładowanie podstron w php do div
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tristanprzybylek
Witam serdecznie i proszę o pomoc czy sugestie;
Na wstępie dodam, że jestem amatorem.
Buduję malutki serwis z kilkoma podstronami. Stwierdziłem, że czas już na troszkę wyższą pułkę i użyję skryptu php do ładowania zawartości podstron do wybranego DIVa tak aby strona główna była w bezruchu.
Oto co wykorzystałem:
  1. <div id='menu'>
  2. <ul>
  3. <li><a href='index.php'>Strona główna</a></li>
  4. <li><a href='index.php?id=2'>link 2</a></li>
  5. <li><a href='index.php?id=3'>link 3</a></li>
  6. <li><a href='index.php?id=4'>link 4</a></li>
  7. <li><a href='index.php?id=5'>link 5</a></li>
  8. </ul>
  9. </div>
  10.  
  11. <div id='content'>
  12. <?php
  13. switch($_GET['id']){
  14. case '':
  15. include 'glowna.php';
  16. break;
  17.  
  18. case '2':
  19. include 'link2.php';
  20. break;
  21.  
  22. case '3':
  23. include 'link3.php';
  24. break;
  25.  
  26. case '4':
  27. include 'link4.php';
  28. break;
  29.  
  30. case '5':
  31. include 'link5.php';
  32. break;
  33.  
  34. default:
  35. echo 'Taka strona nie istnieje';
  36. break;
  37. }
  38. ?>
  39. </div>

Wszystko działa jak należy, gdyby nie jeden detal. Mianowicie. Gdy przeglądarka wczytuje zawartość kolejnego DIVa wszystko co powinno na stronie głównej pozostaje w bezruchu oprócz Zawartości FLASH (która oczywiście jest poza tym DIVem)
JAK UCZYNIĆ BY FLASH NIE BYŁ ODŚWIEŻANY PRZY WYKONYWANIU TEGO SKRYTU?

Pozdrawiam dzięki z góry za pomoc
mar1aczi
Używasz include, zatem występuje przeładowanie strony. Jak nie chcesz przeładowania strony, to AJAX.
Kshyhoo
Nie widzę związku z działem Gotowe rozwiązania > Skrypty forum, przenoszę do Przedszkola.
tristanprzybylek
Dzięki za sugestię. Powalczyłem trochę z tym tematem. Trochę google, trochę YouTube i finał całkiem niezły.
Uzyskałem efekt przy pomocy JQuery.
Za kilka dni dokończę projekt (tej prostej stronki) i będzie do wglądu pod adresem:

www.wakacjenafuerte.com

Pozdrawiam i dzięki

Witam ponownie. Mam jeszcze takie małe pytanko.
Potrzebuję stworzyć na jednej z podstron, która wyświetla się w głównym DIVie link do innej podstrony. Link będzie na rollover
Jak to uczynić? Pozdrawiam
jacobson
Co oznacza, ze link bedzie na rollover ? po najechaniu chcesz zeby przechodzilo do innej podstrony ?
tristanprzybylek
Dokładnie tak. Problem polega na tym, że jak wstawię link to strona wyświetla się już jako osobny dokument.
jacobson
Sorki nie rozumiem co oznacza ze strona wyswietla sie jako osobny dokument. Chcesz zeby po najechaniu na link nastepowalo przeniesienie na inna podstrone tak jakbym kliknal zwykly link <a> ?
tristanprzybylek
Tak jest strona zbudowana, że główna jej część czyli menu wraz z kilkoma elementami pozostaje bez zmian podczas nawigacji. Natomiast w głównym divie treść się zmienia. tam właśnie wczytują się osobne strony po naciśnięciu w menu. Chcę dodać element na jednej z podstron w stylu : "zobacz jeszcze" tak aby po naciśnięciu przekierowało użytkownika do innej podstrony. JQuery
jacobson
jezeli sa to dane doladowywane z bazy to $.ajax zapytanie do skryptu php ktory zwroci np json-em dane do wyswietlenia. Mozliwe jest jeszcze ze nie ma tych danych tak duzo i moga one byc zaladowane od razu na strone tylko zeby byly ukryte i po najechaniu / nacisnieciu zobacz wiecej zeby odkryc zakryte informacje. Jezeli to ma byc jak zwykle przekierowanie to sadze ze bardziej rozwiazanie $.ajax wchodzi w gre. Przekazac np id postu do skryptu php, tam zaladowac wyglad (kod html), zwrocic jsonem i wyswietlic
tristanprzybylek
Dobra popełniłem byka, zgubiłem jeden znak i dupsko. Finał:

CODE
$('a').click(function(){
var page = $(this).attr('href');
$("#content").load(page);

return false;
});

tak czy tak dzięki;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.