JaRoPHP
10.11.2004, 21:36:13
Witam!!!
Mam pewnien, dość ciekawy problem.
Na stronie mam formularz1, w którym użytkownik może zmienić ustawienia (np. kolor czcionki i tła).
Ponieważ kolory muszą być wpisane w formacie RRGGBB, postanowiłem użtkownikom ułatwić zadanie
i zrobić odnośnik do stworzonej PALETY kolorów.
I tu są schody. Otóż musi przecież być w odnośniku informacja, jakie pole użytkownik chce wypisać
(coś w stylu <a href="paleta.php?co=czcionka">... Lecz w ten sposób, jak wywołam paletę i wybiorę
kolor, następnie wyślę ten formularz, to stracę pozostałe wypisane informacje w formularzu1 przez użytkownika (jest ok. 40).
Nawet jak stworzę na stronie PALETY formularz, który przechowywałby pozostałe informacje, to za pomocą
odnośnika <a href=""> nie mogę ich wysłać (nie chcę stosować JavaScriptu!!!).
Również, aby wysyłać informację z formularza1 jaki kolor zmienic, nie mogę tam umieścić formularza.
Czy ma ktoś jakis pomysł na rozwiązanie...
Z góry wielkie dzięki.
Leezard
10.11.2004, 21:56:26
hmmm nie bardzo widze inne rozwiazanie niz JS, a swoja droga czemu nie chcesz JS? mozesz wywolac okno palety kolorow w jakims pseudo-popup'ie i jako zwracana wartosc dac wybrany kolor i wrzucic ta wartosc do formularza,
ewentualnei jakos pokombinowac z ukrytymi formularzami, ale tak czy inaczej przepisywanie wartosci pol zostaje dla JS
zdrv
ActivePlayer
10.11.2004, 22:51:06
mozesz ew zrobic tak, ze pokazujesz userowi okienko i w nim wybiera on kolor a pod spodem wyswietla sie jego wartosc...(user musi przekopiowac sam do formularza) ale tego bez js tez chyba nie zrobisz....
JaRoPHP
10.11.2004, 23:52:14
Nie chcę JS bo w końcu nie każda przeglądarka musi mieć tę opcję włączoną. Ale chyba jednak się zdecyduję
hwao
11.11.2004, 10:50:04
Cytat(JaRoPHP @ 2004-11-11 00:52:14)
Nie chcę JS bo w końcu nie każda przeglądarka musi mieć tę opcję włączoną. Ale chyba jednak się zdecyduję
Bez js to marnie widze, np klient by musial sam wpisywac dane... pozatym jak kots nie ma js (a nie wiem cyz to taki duzy %) to poco ma utrudniac zycie innym normlanym internautom ktorzy maja js?.
Bez js wydaje mi sie to bezsensowane.
Musial bys wysietlic liste kolorow i obok kod tego poloru user musial by go recznie wpisac do inputa i wyslac ... bezsens?
JaRoPHP
11.11.2004, 16:55:56
Hej!!!
Więc skorzystam z js...
Dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.