Witam.
Mam podobny problem z założyciel tematu.
Celem jest synchronizacja lokalnej bazy z bazą serwisu z ofertami za pomocą udostępnianego przez nich API.
Synchronizacja będzie się odbywać w CRON'ie. Problemem okazują się limity - limit 25 zapytań na minutę do API oraz limit jednej minuty wykonywania sryptu w CRON'ie.
Proces synchronizacji będzie polegał na:
- wysłaniu do API zapytania o listę usuniętych ofert
- wysłaniu do API zapytania o listę zakończonych ofert
- wysłaniu do API zapytania o listę uaktualnionych/dodanych od ostatniej synchronizacji ofert ( właściwie to od ostatnio zsynchronizowanego wpisu)
- dla każdego z powyższej listy:
- wysłanie do API zapytania o szczegóły oferty i zapisanie ich w lokalnej bazie
Kolejnym problemem są tutaj zdjęcia ofert. Każde ogłoszenie może mieć nawet 20 zdjęć, przy czym podobno powinienem każde zdjęcie pobierać osobno poprzez API i również zapisywać lokalnie. Tyle że każde takie pobranie zdjęcia to 1 zapytanie do API, dlatego przy ogłoszeniu z 20 zdjęciami miałbym 24 zapytania. To by znaczyło, że podczas jednego działania CRON'a zsynchronizowałbym tylko jedno ogłoszenie.
Dodatkowo dla mniejszej ilości zdjęć musiałbym ustawiać opóźnienie w działaniu kolejnych zapisów, żeby nie przekroczyć limitu zapytań do API.
Czy jest jakieś sensowne rozwiązanie tego problemu synchronizacji?
P.S. Jedno pytanie które może w dużym stopniu mi zaoszczędzi zapytań do API. Pobierając szczegóły dla każdego ogłoszenia, otrzymuję listę jego zdjęć, a dokładnie ID zdjęcia, po którym powinienem odpowiednią funkcją API pobierać zdjęcie. Zdjęcie to jest jednak dostępne do wyświetlania po ID, tzn podając na stronie URL
http://img.jakisserwis.pl/zdjecie/<ID>, mogę wyświetlać je bezpośrednio z bazy serwisu z ogłoszeniami. Czy takie wyświetlenie zdjęcia poprzez podanie URL w atrybucie src jest traktowane jako zapytanie do API? Jeśli nie to nie musiałbym pobierać każdego zdjęcia a jedynie zapisywać ich ID.
Będę wdzięczny za każdą pomoc i miłe przywitanie (to mój 1 post