Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Float left granica szerokosci
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
swiru_
Witam,

ciezko o tytul do problemu ale mysle ze choc troche trafny.

Problem:

1.  
  2. <div class='right-content'>
  3. <ul>
  4. <li></li>
  5. <li></li>
  6. <li></li>
  7. <li></li>
  8. <li></li>
  9. </ul>
  10. </div>
  11.  

CSS:

1.  
  2. .right-content {
  3. float: left;
  4. width: 808px;
  5. }
  6.  
  7. .right-content ul li {
  8. float: left;
  9. width: 199px;
  10. height: 70px;
  11. margin-right: 4px;
  12. margin-bottom: 4px;
  13. }
  14.  

Chodzi o to ze elemnt <li> ma taka szerokosc zeby zmiescily sie 4 w rzedzie, kolejny powinien pojawiac sie pod spodem jako nowy rzad. Niestety przez to ze jest zadany margin-right 4px to zlamanie nastepuje juz po 3 obiekcie. Wazne jest to ze szerokosc nie moze byc inna poniewaz ostani <li> w rzedzie (4) krawedz prostokata konczy sie z krawedzia prostokata elementu ktory jest nad .right-content wiec aby wizualnie wszystko dobrze wygladalo musi byc taka szerokosc...

Mam nadzieje ze dosc zrocumiale to opisalem smile.gif

Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam M.
com
nie bardzo wiem czego od nas oczekujesz? przecież nie ściśniemy Ci magicznymi sposobami pixeli.. ale nasuwa się pytanie czemu nie zmienisz wymiaru marginesu skoro szerokość musi być stałą albo zamiast right daj left smile.gif
swiru_
smile.gif

Jasne ze nie scisniecie smile.gif

Czego oczekuje?

wiem ze css moze odnosic sie do n-tych dzieci danego selektora, ale na pewno nie dziala to poprawnie w IE, wiem ze moge bawic sie :first i :last, ale problem jest taki ze w kolejnych rzedach <li> juz nie jest first tylko five, ten itd.

Czy jest jakis zloty sposob na ulozenie obiektow tak, zeby ustawialy sie w rownych rzedach i kolumnach z rownymi odstepami w srodkowych obiektach bez nadawania marginesow dla pierwszego i ostatniego obiektu w rzedzie?

Jesli dam margin-left, to pierwszy bloczek odstawi sie o 4px dalej niz powinien, a jego pozycja tez jest okreslona przez obiekto ktory znajduje sie nad .content-right
com
display:table ?

http://quirksmode.org/css/css2/display.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.