Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upload... bezpieczny
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kicaj
Musze zrobic upload, w ktorym bedzie mozna umieszczac dowolny plik, nawet pliki php (co jest wiadomo niebezpieczne). Jak zrobic, ze wszystkie pliki uploadowane w "konkretnym" folderze beda sciagane na dysk? A nie otwierane (np. php, html, exe, itp)...
hwao
Albo nadaj odpowienie prawa na folder zeby byl nie widoczny w sieci albo uuploaduj te pliki przed public_html
kicaj
Cytat(hwao @ 2004-11-13 11:34:10)
Albo nadaj odpowienie prawa na folder zeby byl nie widoczny w sieci albo uuploaduj te pliki przed public_html

Ale maja byc do sciagania, tyle ze np. w przypadku php nie maja byc uruchamiane??
hwao
No to troche sprawe utrudnia ja bym proponowal albo uploadowac to gdzies na bezpieczny ftp, albo probowac z .htaccessi poustawiac zeby pliki php i php4 php5 itp (wszytkie ;-) ) nie byly przepuszczane przez php (wysietlane jak zwykle pliki txt) ale ja sie nie znam dobrze na .htaccess wiec Ci nie pomoge kodem :-) (wiem ze sie tak da)
sobstel
jedyny sposob jaki mi przychodzi to w tym katalogu umiescic odpowiedni .htaccess i w nim wymusic typ wsyzstkich plikow poprzez ForceType. szczegolow poszukaj w dokumentacji Apache
Kuziu
możesz pakować je do Zip... wtedy napewno się nie uruchomią ... lub zmieniać im rozszeżenie .. to troche gorsze rozwiązanie ...
popbart
Może po prostu pakuj je do zip'a.
Przy okazji zaoszczędzisz masę miejsca.
EDIT----
hehe,
Kuziu byłeś pierwszy smile.gif
akubiczek
Albo też uploaduj je przed public_html, a żeby dało się ściągać dorób odpowiedni skrypt wysyłający te pliki do usera. Do tego pobaw się np. z .htaccess i zrób rewritting urla. Wtedy ścieżka może wyglądać np. tak:

server.pl/download/nazwa_pliku

i nikt z zewnątrz nie zauważy, że coś jest "grane"...
kicaj
A moze wlasnei pakowanie?
Przy uploadzie je pakowac, a przy dowloadzie je rozpakowywac?
Kuziu
A po co rozpakowywać ?
kicaj
Cytat(Kuziu @ 2004-11-14 19:07:54)
A po co rozpakowywać ?

Bo nie chce zeby ktos odbieral spakowane:P Zeby o tym nawet nie wiedzial smile.gif
hwao
Mozesz tez tak w takim razie :]
Na koncu zawsze zapisujesz po uploadzie np
costam.php.3
Potem przy wysulaniu usuwasz z nazwy ze ta jest costam.php.3 i wysylasz costam.php mozesz sprobowac tak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.