$sql="select concat(nazwisko,imie,rok_ur) dane_os from klienci where concat(nazwisko,imie,rok_ur)='$dane_os'";
gdzie
$dane_os=$_POST['nazwisko'].$_POST['imie'].$_POST['rok_ur'];
Wymyśliłem sobie, że będę informował użytkownika, żeby sprawdził czy dana osoba czasami nie jest już w bazie (a przecież te same nazwiska i rok urodzenia mogą się zdarzyć). Takie ostrzeżenie miałoby mieć formę komunikatu js w następującej formie:
if(mysqli_num_rows($result)>0){ $naz=$_POST['nazwisko']; $imn=$_POST['imie']; $tekst='Dane prawdopodobnie znajdują się w bazie. OK->wyszukiwarka, Anuluj->wpisze dane do bazy'; $header="wyszukaj_robocze2.php?nazwisko=$naz&imie=$imn"; echo "<script>if(confirm(\"$tekst\")) { window.location.href = '$header'; } else { } </script>"; }}
No właśnie - kiedy warunek jest spełniony to owszem pokazuje mi się informacja o konieczności sprawdzenia, ale kiedy potwierdzam to owszem przekierowuje mnie do wyszukiwarki, ale już z wpisanymi danymmi, czy ze zduplikowanym rekordem. Z kolei po naciśnięciu anuluj jest tak jak sobie założyłem - tzn wpisuje mi dane do bazy.
Cały problem wydaje się polegać na konieczności zatrzymania działania skryptu PHP przy spełnieniu tych warunków (tzn. przekierownia do wyszukiwarki). Niestety exit w js nie spełnia swojej funkcji. Czy może mi ktoś pomóc jak ten problem rozwiązać.
Z góry dziękuję.