Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Strona wielojęzyczna- jak to zrobić
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kloc
Zastanawiam się nad pewną kwestą, jak zrobić stronę wielojęzyczną? Myślałem tak, aby zrobić jakiś plik np english.php, polish.php, w plikach tych zrobić tablicę,
w której będą stałe treści strony czyli pojedyncze słowa, zdania, teksty itp. w danym języku. Następnie includować dany plik i wyświetlać tablicę na stronie. Oto przykład.

plik english.php
  1. <?Php
  2.  
  3. $english = array('1'=>'Hello', '2'=>'World');
  4.  
  5. echo $english[1].' '.$english[2];
  6.  
  7. ?>

plik polish.php
  1. <?Php
  2.  
  3. $polish= array('1'=>'Witaj', '2'=>'Świecie');
  4.  
  5. echo $polish[1].' '.$polish[2];
  6.  
  7. ?>

Czy to jest dobre rozwiązanie dla strony wielojęzycznej? jeśli nie to jakie inne rozwiązanie mogę tutaj zastosować?
norbi666
Jest kilka sposobów. Najlepiej zrobić sobie zmienne które będziesz miał jasno opisane i do nich przypisać odpowiednie słowo w wersji językowej.

Język polski:
  1. $hello_world = "Witaj świecie!";
  2.  

Język obcy, tzn angielski:
  1. $hello_world = "Hellow world!";
  2.  

I to zapisujesz faktycznie jako polski.php i angielski.php czy jak inaczej je nazwiesz zależy od Ciebie. Drugą ważną rzeczą jest to żeby zrobić system identyfikacji języka i przełączania. Ważne jest żeby zmienne były te same, ale pobierane z innego źródła. Bo nie możesz używać zmiennych językowych w zależności od języka. Mam namyśli Twoje zmienne $english['1'] i $polish['1'].

I nie rozbijał bym tłumaczenia na każde słowo, tylko jasne komunikaty.
Turson
Trzymasz w tablicy wszystkie słowa
  1. $text = array(
  2. 'button-send'=>array('Wyślij','Send'),
  3. 'home-link'=>array('Strona główna','Home')
  4. );

w ciasteczku czy gdzieś zapamiętujesz jaki język użytkownik wybrał i na tej podstawie określasz 2 wartości:
0-polski
1-angielski
np. w zmiennej $language

Potem na stronie wyświetlasz tekst echo $text['home-link'][$language] i tyle
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.