Staram sie ogarnac Joomla Api i VirtueMart. W sprawach PHP i programowania OOB jestem bardzo słaby, dlatego też mam pare pytań.
Znalazłem sobie dokumentacje od VirtueMart Api ale niestety nie potrafie używać klas.
Np:
public function getCartPrices($checkAutomaticSelected=true) { if(!class_exists('calculationHelper')) require(JPATH_VM_ADMINISTRATOR.DS.'helpers'.DS.'calculationh.php'); $calculator = calculationHelper::getInstance(); $this->pricesUnformatted = $calculator->getCheckoutPrices($this, $checkAutomaticSelected); return $this->pricesUnformatted; }
Ta funkcja zwraca wartość koszyka(tzn. łączną kwote za wszystkie produkty), nawet jeżeli sie myle, to chciałbym stworzyć skrypt który mi wypisze na ekranie tą wartość (nawet jeżeli to bedzie cos innego niz wartosc ksozyka).
A więc znajduje się ona w klasie VirtueMartCart.
Czy ja musze stworzyć nowy obiekt?
$nowyobiekt = new VirtueMartCart;
echo $nowyobiekt->getCartPrices(); ?
Jaka mam pewnosć ze zobrazuje to wartość danego uzytkownika (tego któremu będzie się wyświetlał skrypt), bo przeciez może ich być tysiące zalogownych, z resztą wydaje mi sie że stworzyłem nowy czysty obiekt. (chyba brakuje tu słówka "this" którego nie dokonca rozumiem w OOB).
Czy to wystarczy? Czy moze wczesniej trzeba uzyć tysiąca innych klas aby "ta" klasa miała wystarczające informacje aby zwrócić dane?
Jezeli zaincluduje plik z tą klasą to to wystarczy aby ta klasa zwróciła wynik? Czy powinienem też zainculdować inne skrypty?
Wiem ze to MEGA masło maślane, ale naprawde OOB nie jest zbyt przyjazne dla początkującego użytkownika.
Jeżeli coś jest nie jasne, prosze pytać. Postaram się to wyjasnic w jakis inny sposób.