Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [wolontariat] Projekt gry strategicznej
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
Harm
Witam wszystkich użytkowników społeczności php.pl zwracam się do was z ogromną prośbą o pomoc przy moim projekcie. Mam 19 lat i od małego interesuje się technologiami tworzenia aplikacji internetowych. Nad projektem pracuję od około 2 miesięcy, czystego kodu gry póki co nie ma. Na samym początku tworzę projekt wstępny, listę podstawowych funkcji, szkice interfejsu gry. Przy projekcie pracuję jako programista i ja jako jedyny będę miał/mam dostęp do silnika oraz jako jedyna osoba będę go rozwijał. Poniżej przedstawiam opis gry i proponowane nazwy gry (możecie proponować swoje).

Licea Empires, Lost Empires, Greek Polis

Opis:
Projekt strategicznej gry przeglądarkowej polegającej na rywalizacji militarnej pomiędzy graczami z całego świata. Rywalizacja głównie polegać będzie na zdobywaniu miast.wiosek pokonanego gracza wraz z całymi zasobami oraz ludnością którą posiadał gracz pokonany. W grze po zdobyciu ustalonej na serwerze ilości punktów będziemy w połowie zmuszeni do przyłączenia się do sojuszu lub do założenia własnego. Ma to na celu współpracę graczy podczas gry. Sojusze dawać będą specjalne premie do produkcji ciągłej surowców lub dodatkowe bonusy militarne zwiększające wytrzymałość jednostek lub ich siłę ataku. Gra w całości oparta będzie o epokę starożytnej Grecji oraz o jej wierzenia w wszelkiego rodzaju bóstwa. Po stronie technicznej gra rozgrywać się będzie na graficznej mapie 2d opartej o technologię javascript z użyciem bibliotek jquery. Tym sposobem gra nie będzie wymagała odświeżania przy wykonywanych akcjach podczas gry.

Poszukuję:

-Content Developer (Osoba odpowiedzialna za treści umieszczane w grze/na jej stronie oraz za ich estetykę, ortografię)

-Grafik 2d (Grafik który miał by za zadanie tworzyć pomniejsze grafiki takie jak jednostki militarne, grafiki otoczenia, budynków)

-Grafik GUI (Grafik zajmujący się tworzeniem interfejsu graficznego gry oraz jego elementów)

-Community manager (osoba odpowiedzialna za relacje z graczami: odpowiadanie na emaile, rozwiązywanie sporów pomiędzy graczami lub pomiędzy graczem a zespołem oraz pilnowanie ogólnego porządku w grze oraz na forum)

-Projektant Gry (Osoba odpowiedzialna za projektowanie nowych funkcji do gry, poprawki istniejących oraz wszelkiego rodzaju inne zmiany)

-EN Translator (Osoba odpowiedzialna za tłumaczenie gry na język Angielski)

-RU Translator (Osoba odpowiedzialna za tłumaczenie gry na język Rosyjski)

-DE Translator (Osoba odpowiedzialna za tłumaczenie gry na język Niemiecki)

Liczba miejsc na określone stanowisko nie jest ograniczona.

Za współpracę na obecną chwilę nie zaproponuję nic oprócz mile spędzonego czasu i satysfakcji. Ponieważ projekt póki co nie posiada budżetu.

Zgłosiłem również projekt na polakpotrafi.pl aktualnie oczekuję na jego akceptację.

Gdy zostanie już ukończone ok 25% gry wystartuję z kampanią na wspieram.to aby uzbierać pieniądze na serwer, promocję gry oraz na gadżety reklamowe.

Osoby zainteresowane współpracą proszę o wysłanie swoich numerów gg na pw bądź o wysyłanie emaili.

Adres email: harm1995@hotmail.com
PrinceOfPersia
Cytat
Projekt strategicznej gry przeglądarkowej polegającej na rywalizacji militarnej pomiędzy graczami z całego świata. Rywalizacja głównie polegać będzie na zdobywaniu miast.wiosek pokonanego gracza wraz z całymi zasobami oraz ludnością którą posiadał gracz pokonany. W grze po zdobyciu ustalonej na serwerze ilości punktów będziemy w połowie zmuszeni do przyłączenia się do sojuszu lub do założenia własnego. Ma to na celu współpracę graczy podczas gry. Sojusze dawać będą specjalne premie do produkcji ciągłej surowców lub dodatkowe bonusy militarne zwiększające wytrzymałość jednostek lub ich siłę ataku. Gra w całości oparta będzie o epokę starożytnej Grecji oraz o jej wierzenia w wszelkiego rodzaju bóstwa.

Pomysł oklepany, jest pewnie z tysiąc gier podobnych.... Nie mówię, że to źle, nawet robienie oklepanych pomysłów może być okazją do nauki... Ale jak dla mnie ten opis gry jest zwyczajnie nudny jak flaki z olejem.

Cytat
Po stronie technicznej gra rozgrywać się będzie na graficznej mapie 2d opartej o technologię javascript z użyciem bibliotek jquery. Tym sposobem gra nie będzie wymagała odświeżania przy wykonywanych akcjach podczas gry.

To strona przeglądarki. A jakie technologie zostaną użyte po stronie serwera?

Cytat
-Grafik 2d (Grafik który miał by za zadanie tworzyć pomniejsze grafiki takie jak jednostki militarne, grafiki otoczenia, budynków)

jaka będzie grafika? Z góry? Izometryczna? Bardziej statyczna i symboliczna (jak Ikariam czy Ogame), czy będą prawdziwe animacje ruchów jednostek (niczym w Age of Empires)?
in5ane
A ty jesteś tym "samym i jedynym" programistą w tym całym, wielkim projekcie i nie udzieliłeś nam żadnej informacji, jak guru dobrym jesteś programistą. Może powiedz coś o tym, jaki masz fach w ręku. Myślę, że to może by zachęciło osoby do nawiązania z Tobą współpracy.
Spawnm
Cytat
Zgłosiłem również projekt na polakpotrafi.pl aktualnie oczekuję na jego akceptację.

I nie uwzględniłeś w kosztach kasy dla programisty, tylko szukasz wolontariuszy?
pyro
Przecież mówi, że jest jedynym programistą biggrin.gif

Nie chcąc podcinać skrzydełek wszystko co wymieniłeś to są dyrdymały w porównaniu do tego, że do takich rzeczy musisz skombinować batalion programistów, bo inaczej nawet obiecanej satysfakcji jako zapłaty reszta zespołu nie dostanie wink.gif
PrinceOfPersia
przede wszystkim brak jakiejkolwiek informacji o technikaliach oprócz tego, że będzie użyte jQuery. Czy ktoś zaryzykuje współpracę na zasadzie wolontariatu, w czymś, co nie wiadomo czy ma ręce i nogi pod kątem technicznym?

Druga sprawa:
Cytat
Przy projekcie pracuję jako programista i ja jako jedyny będę miał/mam dostęp do silnika oraz jako jedyna osoba będę go rozwijał. Poniżej przedstawiam opis gry i proponowane nazwy gry (możecie proponować swoje).

jeśli to ma być wolontariat, to raczej bardziej odpowiednie/fajniejsze byłoby uczynienie tego projektu OpenSource, a nie "ja jako jedyny będę miał/mam dostęp do silnika".

fizzlebubble
Sam planuję napisanie gry przeglądarkowej, może w innym uniwersum i w nie aż tak oklepany sposób...
KR2615
Cytat(PrinceOfPersia @ 6.04.2014, 20:09:41 ) *
To strona przeglądarki. A jakie technologie zostaną użyte po stronie serwera?

A czy nasz domorosły programista zdaje sobie w ogole sprawe, ile pracy wymaga taka aplikacja po stronie serwera?
Harm
Krytyka ostra okej, ale nie każdy jest od razu doskonały. Nie mówię że nikt inny nie będzie miał dostępu do silnika czy też jego części, członkowie zespołu którzy odpowiadać będą za jego modyfikacje czy to w kodzie czy też grafice dostaną do niego pełny dostęp. Fakt przyznam się wygląda to tak jak bym był egoistą ale tak nie jest.

PS. Nie domorosły zanim wziąłem się za jakiekolwiek programowanie ukończyłem parę szkoleń w połowie refundowanych z funduszy UE.
fizzlebubble
Cytat
PS. Nie domorosły zanim wziąłem się za jakiekolwiek programowanie ukończyłem parę szkoleń w połowie refundowanych z funduszy UE.

Dlatego pomimo, iż dawno już w PHP nie pracuję wciąż odwiedzam to forum... Nigdzie indziej na takie kwiatki się nie trafi, +1.
Harm
Sugerujesz coś?
Spawnm
Cytat(Harm @ 7.04.2014, 09:48:23 ) *

A jak z doświadczeniem zawodowym, ile lat programowałeś zawodowo?
Harm
Około roku pracowałem przy prowadzeniu strony internetowej wraz z systemem zamówień dla firmy spedycyjnej Kowar-Trans. Po około 2 miesiącach współpracy z tą firmą uzbierałem sporą ilość funduszy na założenie małej działalności gospodarczej którą po 8 miesiącach zawiesiłem. Powód: zaniechałem przez to naukę i obowiązki ważniejsze.
KR2615
Cytat(Spawnm @ 7.04.2014, 10:12:03 ) *
A jak z doświadczeniem zawodowym, ile lat programowałeś zawodowo?

A po co komu doświadczenie zawodowe? Nie słyszeliście, że te szkolenia, szczególnie organizowane przez PUP a sposorowane przez UE zrobią z bezrobotnego operatora suwnicy informatyka władającego biegle językiem angielskim? I to już w 80 godzin!
fizzlebubble
Tak, sugeruję że takie kursy są równie tyle warte co praktyki/staż. Sugeruję również, że nie ma takiej możliwości, abyś miał w ogóle pojęcie o programowaniu, bo użyciem googla i wklejaniem snippetów na taki tytuł nie zarobisz.
Harm
Pojęcie o programowaniu akurat mam. Kończę dyskusję tutaj bo nie ma ona sensu.

Proszę o zamknięcie tematu

Damonsson
1...2...3...FOCH !

I to z moich podatków, opłaca się kursy dla takich agentów, ehh.
fizzlebubble
A ja lubię książki o kosmosie. JESTĘ ASTRONAUTĘ.
redeemer
Na początek, skoro masz pojęcie o programowaniu to spróbój samemu napisać silnik gry (bez grafik i innych rzeczy, ew. możesz użyć jakiś tymczasowych np z opengameart) - nie ma sensu angażować w to innych ludzi, bo projektu prawdopodobnie i tak nie skończysz, ale może się czegoś nauczysz. Zamykasz się na programistów, a to właśnie ich najbardziej powinieneś szukać. Niestety Ci bardziej zaawansowani za "satysfakcję" raczej nie będą pracować.

Na koniec dodam, że taka gra, jeśli ma być pisana w PHP i ma być to w miarę dobrze zrobione to powinna dodatkowo używać takich technologii jak np: zeromq, nodejs(+socket.io) i redis/memcached, a to tylko wierzchołek góry lodowej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.