Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Problem ze zmienną odczytywaną wewnątrz funkcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
furious_knight
Witam,

Mam mały problem ze skryptem php, problem wydaje się banalny ale niestety nie udało mi się odnaleźć odpowiedzi samemu.... Mam skrypt php który robi upload zdjęć na serwer oraz tworzy od razu miniaturki tych zdjęć, przed rozpoczęciem uploadu tworzę tablicę z informacjami:

1. $config = array();
  2. $config['thumbnail_width'] = 180; // maksymalna szerokość miniatury w pikselach
  3. $config['thumbnail_height'] = 160; // maksymalna wysokość miniatury w pikselach
  4. $config['thumbnail_scale'] = true; // czy przy minimalizowaniu wielkości zachowywać skalę?
  5. $config['path_images'] = "./upload/$id_kod/images/"; // ścieżka do katalogu grafik
  6. $config['path_thumbnails'] = "./upload/$id_kod/thumbnails/"; // ścieżka do katalogu miniatur
  7. $config['max_file_size'] = 5048576; // maksymalna wielkość pliku w bajtach, 10MB
  8. $config['accepted_extensions'] = array('jpg', 'jpeg', 'png', 'gif'); // dozwolone rozszerzenia
  9. $config['accepted_mimes'] = array('image/jpg', 'image/pjpeg', 'image/jpeg', 'image/png', 'image/gif'); // dozwolone typy MIME

Następnie odwołuję się do elementów tablicy w skrypcie odpowiadającym za upload plików a do generowania miniaturek jest stworzona funkcja o nazwie
  1. function generateThumbnail($filename, $extension)
  2. {

od razu po utworzeniu funkcji odwołuję się do zmiennej $config oczywiście poprzedzająć ją global i całość wygląd tak:

1.  
  2. function generateThumbnail($filename, $extension)
  3. {
  4. global $config;
  5. echo $config['path_images'];
  6. ...

Dezorientuje mnie fakt że za pomocą xampp lokalnie skrypt działa należycie a na serwerze (home) zmienna $config['path_images']; wewnątrz function nie działa, po za nią jak najbardziej

czy ma ktoś pomysł co może być przyczynąquestionmark.gif
Damonsson
Na serwerze wyłączone są zmienne globalne i słusznie. Najprościej, przekaż sobie $config jako 3ci parametr funkcji i problem z głowy.
furious_knight
Jeżeli chodzi o skrypt to twój pomysł z trzecim parametrem działa bez zarzutu! wielkie dzięki ale co do wyłączonych zmiennych globalnych to nie jestem pewien bo aplikacja którą modyfikuję nie jednokrotnie z skryptach odwołuje się do zmiennych globalnych np.

1. global $user;
jest używane prawie w każdym skrypcie, ale być może użycie global w funkcji i poza funkcjami prowadzi się innymi prawami.. tego nie wiem ale może ktoś mądrzejszy się wypowie!

Jeszcze raz dzięki za pomoc Damonsson
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.