Mam mały problem ze skryptem php, problem wydaje się banalny ale niestety nie udało mi się odnaleźć odpowiedzi samemu.... Mam skrypt php który robi upload zdjęć na serwer oraz tworzy od razu miniaturki tych zdjęć, przed rozpoczęciem uploadu tworzę tablicę z informacjami:
$config['thumbnail_width'] = 180; // maksymalna szerokość miniatury w pikselach $config['thumbnail_height'] = 160; // maksymalna wysokość miniatury w pikselach $config['thumbnail_scale'] = true; // czy przy minimalizowaniu wielkości zachowywać skalę? $config['path_images'] = "./upload/$id_kod/images/"; // ścieżka do katalogu grafik $config['path_thumbnails'] = "./upload/$id_kod/thumbnails/"; // ścieżka do katalogu miniatur $config['max_file_size'] = 5048576; // maksymalna wielkość pliku w bajtach, 10MB $config['accepted_mimes'] = array('image/jpg', 'image/pjpeg', 'image/jpeg', 'image/png', 'image/gif'); // dozwolone typy MIME
Następnie odwołuję się do elementów tablicy w skrypcie odpowiadającym za upload plików a do generowania miniaturek jest stworzona funkcja o nazwie
function generateThumbnail($filename, $extension) {
od razu po utworzeniu funkcji odwołuję się do zmiennej $config oczywiście poprzedzająć ją global i całość wygląd tak:
function generateThumbnail($filename, $extension) { ...
Dezorientuje mnie fakt że za pomocą xampp lokalnie skrypt działa należycie a na serwerze (home) zmienna $config['path_images']; wewnątrz function nie działa, po za nią jak najbardziej
czy ma ktoś pomysł co może być przyczyną