Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlenie danych z dwóch tabel bazy danych.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pawlo896
Witam,
Mam o to taki problem:

Posiadam dwie tabele w bazie danych:

support_subject
id, type, email, id_author, subject

support_post
id, id_subject, id_player, text, date

Oto moje zapytanie, które niestety nawet jak nie ma nic w tabeli support_subject i support_post wyświetla jakieś puste dane jak by coś istniało w tych tabelach ale nic nie ma.

1. SELECT type, id_subject, id_player, subject, MAX(date) AS max_date FROM support_post INNER JOIN support_subject ON id_subject = support_subject.id WHERE id_author = ".$player->player." AND type = 2 OR type = 3

Chciałbym aby to zapytanie wyświetlało rekordy tylko wtedy jak coś jest w support_subject dla danego gracza, a nie jakieś wiadomości widmo, które nie istnieją. Oprócz tego w tabeli powinno wyświetlać subject, type, ostatni wpisany post z id_player i datą (max_date).

Kombinowałem pół nocy i doszedłem do tego ale tak to jest jak chce się połączyć dane z kilku tabel w jedną, gdy wcześniej się tego nie robiło.
W razie czego, chociaż raczej nie ma to nic wspólnego korzystam z PDO.

ghost1511
Spróbuj tak:
  1. SELECT type, id_subject, id_player, subject, MAX(date) AS max_date FROM support_post INNER JOIN support_subject ON id_subject = support_subject.id WHERE id_author = ".$player->player." AND (type = 2 OR type = 3)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.