Witam,
mam problem nie wiem jak skonstułować bazę danych oraz jak pobierać z niej odpowiednie, dane siedzę nad tym już od tyg. i nic sensownego nie mogę wymyślić.
Potrzebuje zrobić coś na wzór drzewa genealogicznego. Trzymając się dalej tego drzwa gen. najniżej w linii są pradziadkowie od id 1-8 czyli mamy 4 pary następnie 9-12 dziadkowie 13,14 rodzice oraz 15 dziecko w view.php?id=15 wyświetlam informacje o dziecku imie,nazwisko,wiek etc. potrzebował bym wyświetlić również informacje o rodzicach dziadkach pradziadkach itd o ile są informace o nich w bazie danych.
Zastanawiam sie jak zapisywać informacje o rodzicach tzn.
czy to ma być jedna tabela w której będę miał informacje o osobie oraz ciąg znaków oddzielony "," czy 2 tabele z osobami i pokrewieństwem.
wer. 1
[TABELA LUDZIE]
id,imie,nazwisko,rodzice
15|Jan|Kowalski|13,14
14|Dorota|Kowalska|11,12
13|Mirosław|Kowalski|9,10
wer. 2
[TABELA LUDZIE]
id|imie|nazwisko|pokrewienstwo_id
15|Jan|Kowalski|7
14|Dorota|Kowalska|6
13|Mirosław|Kowalski|5
[TABELA POKREWIENSTWO]
id|ojciec_id|matka_id
7|13|14
6|11|12
5|9|10
Kolejnym problemem jest pobieranie danych pobranie rodziców dla id 15 nie stanowi żadnego problemu czy tla wer.1 czy dla wer.2
problem zaczyna się gdy pobierzemy dane rodziców wiem że to powinna być pętla rekurencyjna która sprawdza czy są dane dla ojca i matki jak tak to na podstawie nich sprawdza kolejne dane itd.