próbuję opanować przestrzeń nazw w javascripcie i mam z nią mały problem a mianowicie:
var testowaStrona = { obiekt1: { funkcja1 : function () { alert("funkcja11"); var myVar = setInterval(function(){this.funkcja2("blabla")},1000); }, funkcja2 : function (tekst) { alert("funkcja12"+tekst); } }, obiekt2: { funkcja1 : function (imie,nazwisko,adres) { this.imie=imie; this.nazwisko=nazwisko; var adres=adres; }, funkcja2 : function () { alert(this.funkcja1.imie); alert(this.funkcja1.adres); } }, } testowaStrona.obiekt1.funkcja1(); testowaStrona.obiekt2.funkcja1("marcin","marcinowski","wawa"); testowaStrona.obiekt2.funkcja2();
Mamy sobie kod, na dole wywołuje funkcje obiektu1 funkcja1, wszystko jest ok do póki nie chce przypisać funkcji2 do set interval wywala error że nie ma takiej funkcji, co ciekawe jeśli w samej funkcji wstawie np. this.funkcja2() ładnie mi tą funkcje otworzy. Jak zatem utworzyć interval dla funkcji 2 ? wiem że można pisac pełen adres: testowaStrona.obiekt1.funkcja2(); ale to bez sensu, nie da się jakoś łatwiej ?
I drugie pytanie: Mamy obiek 2 oraz dwie funkcje w pierwszej chciałbym przypisać kilka parametrów a w drugiej te parametry odczytać, jak mogę to zrobić ? na razie nie mam dostępu ani do imienia ani do adresu.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.