Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wiele wartości w jednej kolumnie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Dziadzia
Cześć smile.gif

myślałem, że już ktoś kiedyś chciał to zrobić, ale po zapytaniu wujka google nic konkretnego nie znalazłem...
otóż mam bazę danych. W niej jest tabelka produkt. Produkt ma kolumny: nakład, cena netto, cena brutto.
Jak to zwykle bywa wpisuje się po jednej wartości to każdej kolumny czyli w tym przypadku by było:
nakład = 1
cena netto = 2zł
cena brutto = 2,46zł.

Czy mogę dodać więcej wartości do jednej kolumny oraz jak to później z niej odczytać? tzn chcę aby było:
nakład = 1, 2, 3, 4
cena netto = 2zł, 4zł, 6zł, 8zł
cena brutto = 2,46zł, 4,92zł, 7,38zł, 9,84zł

W kolejmnym etapie chciał bym zadać pytanie do sql że jeżeli nakład = 1 o z automatu cena netto = 2zł. lub nakład = 4 to cena netto = 8zł itd itd...

Nie mam totalnie pomysłu jak to sensownie wpisać do sql, jak to sensownie podzielić na tabelki kolumny itd itd... nie chcę tworzyć osobnej tabelki do każdego produktu do każdego nakładu...

Czy ktoś ma jakiś genialny pomysł? biggrin.gif dzięki smile.gif
Crozin
Utwórz dodatkowa tabele z ID produktu, nakladem oraz ceną brutto i netto. W tabeli tej będziesz zapisywać po X rekordów dla każdego produktu.
timon27
Umieszczaj dla 1 produktu wiele linijek (z różnymi 'nakładami').
Tylko wtedy UNIQUE KEY zakładasz nie na id tylko na id + nakład
Bo kolkumnę id musisz mieć. Rozumiem że jej nie podałeś dla potrzeb przykładu.
Dziadzia
no tak pozycja ID jest smile.gif
dokładniej w tablicy produkty mam kolumny: ID, naklad, nazwa, cena netto, cena brutto itd itd...
wiem, że mogę stworzyć jeszcze jedną tablicę i robić milion wpisów do każdej opcji nowy wpis lecz tutaj chciałem to jakość uprościć i w jednym produkcie do jendej kolumny np.: nakład wpisać 10 różnych wartości, np po przecinku... Czy później mogę to odczytać i podzielić na każdy odrębny rekord?
nospor
To co chcesz zrobic to nie jest żadne uproszczenie, tylko wlasnie pogorszenie i nagmatwanie. Napisano ci jak to masz zrobic poprawnie. Nie cuduj, tylko posluchaj bardziej doswiadczonych w temacie
viking
Ostatecznie można to zrobić ale nie napisałeś jaki silnik. Niektóre mają np typ JSON po którym dodatkowo można wyszukiwać i później fajnie działa z AJAXem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.