Mam zamotke od 4/5 miesięcy z wyborem odpowiedniego sprzętu do pracy (NIE GIER).
Zajmuje się:
- grafiką (layouty, duże plakaty, web design, logosy)
- programowaniem (od strony frontowej html/css/js oraz php) (c++ itp. na studia)
Kwota (max na całość):
5500zł
Aspekt mobilności
Niestety ale nie wchodzi w gre komputer stacjonarny, gdyż jako student muszę mieć mobilny sprzęt.
Na 14 dni, będę w domu spędzał 4 dni, 10 dni studia (odnośnie monitora zew. który będzie w mieście studenckim)
Co wybrać?
I teraz nasuwa się pytanie co wybrać, aby wszystko pogodzić, a przede wszystkim żeby mi się extra pracowało. Bez opóźnień, lagów, zawieszeń, itp.
Moje propozycje:
1. Asus 17,3" bez monitora zew.
ASUS N750JK-T4113H-16 i7-4700HQ/16/128+750/Win8 GTX850 - Notebook / Laptop 17,3" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
2. MSI 14,1" + monitor zew.
MSI GE40 Dragon Eyes i7-4712MQ/16GB/120+1000 GTX850M - Notebook / Laptop 14,1" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
3. Macbook 13,3" + monitor zew. (nie mam pojęcia jakiego macbooka wybrać, to tylko przykład)
MacBook Pro Retina 13 ME864 i5 2.4 4GB 128SSD Iris (4507114812) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Uwagi
- Potrzebuje mocnego sprzętu, który wystarczy mi na kolejne 4-6 lat.
- Jako grafik/web designer obawiam się że 17,3" w laptopie może mi nie wystarczyć, ale nie jestem tego pewien.
- Nie pracowałem nigdy na Mac OS, więc musiałbym zacząć od 0 praktycznie z obsługą tego systemu.
- Nie mam pojęcia jaki kupić monitor do tego sprzętu, budżet monitora to 1000-1500zł.
Wszędzie te macbooki się przewijają u webdesignerów (youtube, behance, itd). Czy rzeczywiście jest to super mega sprzęt do tego typu spraw który się nie zawiesza, chodzi płynnie? Porównując MSI i tego Maca, to ogromna różnica w podzespołach na korzyść MSI oczywiście. Czego tak wszystko jarają się tymi macami? Czy też powinienem się zainteresować firmą Apple i zakupić Maca? Czy nie kombinować i wybrać MSI+monitor? A może po prostu zostać przy laptopie 17,3" i mieć w każdym miejscu sprzęt w pełnej okazałości?
Jeżeli macie jakieś inne propozycje jeszcze, bardzo proszę

Proszę o pomoc, z góry dzięki!!