Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] portal społecznościowy vs joomla
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Cześć,
Wpadłem na pomysł stworzenia dosyć specyficznego portalu społecznościowego.
Mocno uogólniając, główną ideą będzie wrzucanie zdjęć, a każdy będzie je mógł zobaczyć i ocenić.
Właściwie zabierałem się już do pisania kodu, kiedy zacząłem się zastanawiać... Przecież jeśli mam zrobić coś poważnego, może warto użyć jakiegoś narzędzia, skoro jestem początkujący w kodowaniu?
Wtedy wpadłem na joomla oraz bootstrap. Chciałbym się dowiedzieć, czy będzie je można połączyć i czy joomla jest dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o tego typu rzeczy?
A może zebrać dupę i zacząć pisać własny kod, który pewnie za sto lat nie będzie idealny, ale daje mi więcej swobody?
Prosiłbym o wskazówkę
jakub.drag
Co do pomysłu. Może i specyficzny... Ale czy orginalny? Jest przecież Instagram. Teraz każdy go ma i wątpię czy zamiennik, szczególnie polski dobrze by się przyjął (i czy w ogóle).
Co do pytania: osobiście napisał bym własny kod. Popularne społecznościówki wygrywają możliwościami i unikalną, swoistą "atmosferą". Dopóki będziesz go modyfikować i będzie działać jak chcesz i będziesz nad nim panować, kod będzie idealny.
Joomla jest świetnym cms-em, ale nie stworzysz na niej dobrego niszowego portalu społecznościowego (chyba, że ją max przerobisz i podopisujesz moduły, ale to by się równało z napisaniem portalu prawie że od podstaw).
Co do Bootsrap to to tylko UI, więc w obydwu przypadkach zawsze możesz go wdrożyć smile.gif
Pozdrawiam.
Terrorizer
Dzięki za odpowiedź smile.gif
Po kolejnej nieprzespanej nocce (haha) stwierdziłem ,że CMSy jednak mi nie leżą i nie sprawiają żadnej satysfakcji, a opieranie się na bootstrapie, to tak jakbym przepisywał gotowiec z internetu, przy czym muszę się uczyć na pamięć całej jego składni. Postanowiłem wszystko napisać sam, nie ważne ile to potrwa biggrin.gif
Co do pomysłu, niestety nie mogę zdradzić narazie szczegółów (wciąż marzę o moim czerwonym ferrari) więc tymczasowo zachowam to dla siebie biggrin.gif
Turson
Cytat
opieranie się na bootstrapie, to tak jakbym przepisywał gotowiec z internetu, przy czym muszę się uczyć na pamięć całej jego składni.

ŻE CO?
Co jest trudnego w kopiuj-wklej kodu ze strony boostrapa?

CMS typu Joomla! nie nadaję się do tego kompletnie wg. mnie, bo jest jednak zaprojektowana do innego celu, choć można napisać własne komponenty i modułu (dostaniemy podstawę fw), to wg. mnie lepiej już pisać to od zera samemu albo najlepiej korzystać z dobrodziejstw frameworków smile.gif
Terrorizer
Bootstrap jest piękny i świetnie zaprojektowany, natomiast dla mnie, czyli osoby która wciąż uczy się podstaw składni html, css, php itd. jest to dosyć nie na rękę.
Postanowiłem wszystko klepać ręcznie i czegoś się nauczyć. Potem dopiero można używać szkieletów, które z całą pewnością też wiele mnie nauczą swojego czasu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.