Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: htaccess
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Tomodachi
Witam.
Mam serwer na home.pl. Bezpośrednio na serwerze znajduje się blog1 i jest on pod domeną "domena.com", oraz mam inny blog2, pod subdomeną blog2.domena.com. Teraz cały problem jest w tym że w momencie błędnego wpisania adresu blog2 np "og2.domena.com", przenosi mnie na blog1.
Chciałbym aby w przypadku błędnego wpisania nazwy po prostu wywaliło jakiś błąd, a nie w ślepo przenosiło na domenę. Tym bardziej że to całkowicie osobne strony.
Chyba zbytnio nie namieszałem, nigdy nie bawiłem się plikiem .htaccess i wymiękam tutaj.
404
Tutaj problem leży raczej w rekordach DNS aniżeli w .htaccess, ale nie pamiętam już jak na home.pl jest rozwiązana kwestia subdomen. Jakie masz wpisy dla domena.com (https://pomoc.home.pl/produkty/domeny/12)?
Tomodachi
ipv6.domena.com AAAA 1 godzina 2a02:25a2:1:ce22::1
domena.com MX 1 godzina 10 domena.com
domena.com A 1 godzina 182.122.152.32
domena.com NS 1 dzień dns.home.pl dns2.home.pl dns3.home.pl
domena.com SOA 1 dzień dns.home.pl admin.home.pl
mail.domena.com CNAME 1 godzina domena.com
ftp.domena.com CNAME 1 godzina domena.com
www.domena.com CNAME 1 godzina domena.com
*.domena.com CNAME 1 godzina domena.com

Myślałem właśnie aby coś tu kombinować, ale wolę nie być januszemdomeny.
404
Problemem jest wpis:
Kod
*.domena.com CNAME 1 godzina domena.com
Zawiera on wildcard (*), który powoduje, że niezależnie od tego jaki adres wpiszesz: test123.domena.com, test.xxx123.domena.com to wyświetli Ci się to, co jest pod adresem domena.com.
Czy masz gdzieś w panelu ustawienia rekordów DNS dla subdomeny? Jeżeli tak to je wklej. W przeciwnym wypadku będziesz mógł usunąć wpis *.domena.com. Wtedy powinna przestać działać Ci subdomena blog2. Żeby to naprawić będziesz musiał dodać wpis typu CNAME, z nazwą hosta: blog2.domena.com i główną wartością rekordu: domena.com. Pamiętaj, że na efekty tych zmian będziesz musiał poczekać jakiś czas (od kilku minut do kilku godzin).
Tomodachi
Gdybym miał złota garnek! ale nie mam więc mogę tylko podziękować.
Usunołem ten jeden rekord z "*" i działa tak jak chciałem.
Akurat do subdomeny nie ma takich opcji, ale i tak działa. Efekt jest natychmiastowy.
Jeszcze raz dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.