Gość_TakiTam
30.11.2004, 13:41:42
Mam dziwny problem. Napisalem skrypt, ktory dodaje wpisy do pliku tekstowego. Na serwerze w internecie dziala elegancko, ale jak probuje go uruchomic na localhoscie, to nie chce mi nic dopisywac do pliku tekstowego, a jesli cos w tym pliku jest, to to wykasowuje zamiast dopisac na koncu. Jak sobie z tym poradzic? Mam Apache'a 2, php 4.3. Pozdrawiam.
Gość_TakiTam
30.11.2004, 13:45:24
Dodam jeszcze tylko, ze mam serwer postawiony na Windows XP. Moze mam cos pokombinowac z uprawnieniami? Ale co i jak? Przeciez to jest inaczej niz na Linuksie.
kszychu
30.11.2004, 13:47:56
A zaszczycisz nasze niegodne oczy widokiem fragmentu Twojego skryptu, odpowiedzialnego za operacje na plikach, czy mamy bawić się w pogańskich szamanów i zgadywać co jest nie tak?
Gość_TakiTam
30.11.2004, 13:57:49
Chetnie bym to uczynil abyscie Waszmoscie z fusow wrozyc nie musieli, ale niestety - kodu tego teraz pod reka nie mam, bo ze szkoly nadaje, a problem raczej nie z kodem zwiazany, predzej z jakimis ustawieniami plikow albo php/apache'a. Dodam tylko, ze Ameryki w skrypcie nie odkrylem - najzwyczajniejsza procedura zapisu tekstu do pliku, z ksiazki wzieta.
Mniej wiecej tak:
<?php
$of= fopen($data_folder.$sites_file, 'a');
?>
Gość_TakiTam
30.11.2004, 14:01:15
No i dodam tylko, ze tam jest 'a' albo 'w', w zaleznosci od tego, czy dodaje rekord, czy go poprawiam (usuwam).
Tak czy inaczej mi wszystko w kosmos leci na localhoscie, a w necie na serwerze dziala.
kszychu
30.11.2004, 15:20:32
'w' czyści ci plik, więc może tu jest problem?
Gość_TakiTam
30.11.2004, 15:30:58
Mozliwe, ale dlaczego w takim razie na serwerze linuksowym w necie dziala, a na windowsowym localhost nie? Jak manipulowac chmod pod Win XP? Da sie w ogole?
scanner
30.11.2004, 23:19:36
Chmod nie ma tu nic do rzeczy.
dodaj na poczatku pliku linię:
<?php
?>
i zobacz jakie błedy dostajesz...
Stawiam na register_globals, jełsi podajesz dane z zewnątrz skryptu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.