Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak odblokować w pliku .htaccess działanie skryptów na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
jack314
Witam,
regułka "deny from all" w pliku .htaccess blokuje mi wykonywanie pewnych skryptów PHP na serwerze. Nie działa "allow from nazwa_domeny.pl", nie działa "allow from 127.0.0.1" ani "allow from localhost" dopiero "allow from 000.000.000.000" z adresem IP mojego serwera pozwala na wykonywanie się skryptów.
1. Czy jest jeszcze jakiś inny sposób niż (127.0.0.1, localhost, nazwa_domeny.pl) na określenie nazwy serwera? czy jestem skazany na ten numer IP
Serwer mojego dostawcy to Nginx, ale widzę, że pewne regułki Apache w pliku .htaccess działają. W pliku .htaccess mam:
order deny,allow
deny from all
allow from nazwa_domeny.pl
allow from 127.0.0.1
allow from localhost
allow from 000.000.000.000

2. I jak sobie poradzić z poprawnym wykonywaniem skryptów na serwerze jeśli poniższe ograniczenie też je blokują?
AuthName "Prywatna strona"
AuthType Basic
AuthUserFile /home/public_html/nazwa_domeny.pl/.htpasswd
Require valid-user
Pyton_000
Wywal te htaccess w cholere. Nginx to nie Apache, a używanie htaccess to zuo dla Nginx.
Gdzie masz hosting.
jack314
AZ.pl
Cytat(Pyton_000 @ 2.09.2014, 14:46:18 ) *
Wywal te htaccess w cholere. Nginx to nie Apache, a używanie htaccess to zuo dla Nginx.
Gdzie masz hosting.

pedro84
Cytat(Pyton_000 @ 2.09.2014, 14:46:18 ) *
Gdzie masz hosting.

Od kiedy Nginx bierze w ogóle pod uwagę pliki .htaccess? Dla niego to są zwykłe pliki tekstowe. Druga sprawa, na AZ.pl używają Apacha, nie Nginxa.

@OP - od kiedy deny from all blokuje wykonywanie czegokolwiek? ohno-smiley.gif
Pyton_000
Nie używa, ale są serwery w których usilnie zostało to zaadoptowane w postaci biblioteki parsera. Jednak takie rozwiązanie jest strasznie nieeleganckie i nie wydajne.

Przykład strony hostowanej na AZ.pl z nginx = jadow.az.pl/01/
pedro84
Cytat(Pyton_000 @ 2.09.2014, 20:05:28 ) *
Nie używa, ale są serwery w których usilnie zostało to zaadoptowane w postaci biblioteki parsera. Jednak takie rozwiązanie jest strasznie nieeleganckie i nie wydajne.

Przykład strony hostowanej na AZ.pl z nginx = jadow.az.pl/01/

Domyślny w AZ jest dalej Apacz.

Co do Nginxa: dobrze napisany parser potrafi działać i szybko i dobrze, do części regułek. Ale akurat AZ.pl nie robi nic dobrze, więc nie mamy za bardzo o czym rozmawiać wink.gif Z resztą ich Nginx się nie przedstawia z wersji, więc różne rzeczy tam mogą siedzieć. Gdzieś czytałem, że %{REMOTE_ADDR} zwraca adres serwera... Mmm, PHP 5.2.17. Trzeba być masochistą, żeby tam cokolwiek trzymać (jak i na paru innych).
Pyton_000
Niestety archaiczność PHP jest jeszcze używana i to dość szeroko. Sam tego doświadczam niestety sad.gif
jack314
Z poziomu cPanel -> Oprogramowanie/Usługi -> Wybór wersji PHP -> 5.2, 5.3, 5.4 można zmienić wersję PHP przynajmniej ja tak mam na hostingu "Hosting PREMIUM". Po zmianie trzeba odczekać aż serwer się 'zaktualizuje'.

Cytat(Pyton_000 @ 2.09.2014, 20:17:58 ) *
Niestety archaiczność PHP jest jeszcze używana i to dość szeroko. Sam tego doświadczam niestety sad.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.